РАСМУСЕН: Србија је кључни играч у региону а њена будућност је - у ЕУ и НАТО

УВЕРЕН ДА И БЕОГРАД И ПРИШТИНА НАТО СМАТРАЈУ

НЕПРИСТРАСНИМ ЈЕМЦЕМ МИРА И СТАБИЛНОСТИ

Андерс Фог Расмусен

  • Агенцији Бета у Бриселу рекао да би „снажније везе како с Европском унијом, тако и с НАТО“ створиле нове могућности за народ Србије и додао да је то за Србе „највећа стратегијска перспектива“

          У СРБИЈИ постоји извесна нетрпељивост према НАТО због прошлости, али сам уверен да је њена будућност у ЕУ и НАТО - изјавио је генерални секретар западне војне алијансе Андерс Фог Расмусен.

         „Србија је кључни играч у региону“, рекао је Расмусен у разговору с дописником Бете у Бриселу и притом посебно указао и на важност споразума Београд-Приштина за цео регион.

         Он је истакао да би „снажније везе како с Европском унијом, тако и с НАТО“ створиле нове могућности за народ Србије и додао да је то „највећа стратегијска перспектива“ коју он види.

         „Отуд, с мог становишта, ја бих највише волео да се ојачају односи између Србије и НАТО у идућим годинама“, није крио челник Атлантског савеза.

         У дужем интервјуу Расмусен је изложио своје видјење будућности Србије.

         „Допустите“, рекао је он, „да будем сасвим искрен - ја знам да из историјских разлога може постојати одређена суревњивост према НАТО. А то је некако и разумљиво. Али ствари су се промениле од 1999. и данас сматрам да сви народи у региону виде НАТО као непристрасног јемца мира и стабилности“.

         „Ми смо томе привржени и ја то подвлачим јер сам уверен да, кад говоримо о будућности Србије, њена будућност јесте у склопу евро-атлантског устројства“, додао је.

         Генерални секретар НАТО рекао је да је недавно посетио Пећку патријаршију где је разговарао с више верских великодостојника који су затражили да „НАТО настави да и даље бдије над безбедношћу њихових манастира и културних објеката“.

         „Ми смо им то уверавање пружили, дошло је до помака у развоју ствари и верујемо да је косовска полиција способна да заштити те верске објекте“, истакао је челник западне војне алијансе. Он је међутим додао да ће НАТО бити тамо да помогне, да пружи подршку како би се осигурало да ће верски и културни објекти и места бити заштићени.

         Расмусен је открио да је НАТО такође одиграо улогу у закључивању бриселског споразума и да су премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи су дошли у седиште НАТО да добију таква уверавања, што су и добили.

         На питање - да ли ће нормализација односа Београда и Приштине утицати на то да НАТО смањи трупе на Косову - генсек НАТО је навео да је процена да је током раздобља примене споразума Србије и Косова важно да НАТО остане на Косову с несмањеним бројем трупа.

         Замољен да каже да ли би НАТО у неком виду остао на Косову у некој дугорочној перспективи, ако би дошло до темељитог сређивања односа Београда и Приштине, Расмусен је рекао да у некој дугорочној перспективи намера НАТО јесте да смањи трупе и да не верује да ико може да замисли да трупе тамо стално остану.

         „Једног дана ћемо свакако морати да окончамо ту нашу мисију, али засад је важно да се усредсредимо на примену политичког споразума Београд-Приштина и нормализацију прилика тамо“, рекао је он. Јер, како је указао, „ја схватам да и Београд и Приштина сматрају НАТО непристрасним јемцем мира и стабилности и ми ћемо одговорити на таква очекивања“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари