Расмусен позвао Русију да анулира признања Абхазије и Јужне Осетије

А „СЕДИ“ НА ВРХУ АЛИЈАНСЕ КОЈА ЈЕ ОТЕЛА ОД СРБИЈЕ КИМ

И ЧИНИ СВЕ ДА ОД ЊЕГА НАПРАВИ ДРЖАВУ

Андерс Фог Расмусен

        ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Андерс Фог Расмусен поново је позвао Русију да преиспита своју одлуку о признању независности Абхазије и Јужне Осетије, наводи се у саопштењу шефа ове алијансе.

        „Став НАТО је потпуно јасан. Како је речено на самиту у Чикагу (мај 2012.), НАТО подржава територијалну целовитост и суверенитет Грузије у међународно признатим границама“ - наглашава се у саопштењу.

        Расмусен  је истакао да активности Руске Федерације на демаркацији границе у НАТО изазивају забринутост. По његовој оцени, тај процес не доприноси мирном решавању ситуације и у супротности је са прихваћеним обавезама Москве.

        Генсек НАТО више пута је коментарисао ситуацију на граници са Абхазијом и Јужном Осетијом. Претходно је његову пажњу привукло постављање бодљикаве жице на грузијско-јужноосетинској граници, коју су, по тврдњама Тбилисија, поставили руски граничари.

        Русија је признала независност Јужне Осетије и друге бивше грузијске аутономне покрајине - Абхазије - крајем августа 2008. године, после војне агресије Грузије против Цхинвала. Као одговор, Тбилиси је прекинуо дипломатске односе с Москвом,а још 90-их је прогласио те две републике окупираним територијама.

        Од 1. октобра 2008. више од 200 мировнх посматрача ЕУ контролишу поштовање споразума који су Грузија и Русија потписале после оружаног кофликта из августа 2008.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари