Пристаје ли Шутановац на „регионалне батаљоне“?

ВОЈСКА СРБИЈЕ НА 7. КОНФЕРЕНЦИЈИ НАЧЕЛНИКА САВЕЗНИЧКИХ

КОПНЕНИХ СНАГА И КОМАНДАНАТА КОПНЕНИХ СНАГА У ТИРАНИ

Линда Карадаку из Тиране за НАТО-сајт Southeast European Times

Шутановац у седишту алијансе

  • Бригадни генерал Виктор Бердо, командант Копнених снага Албаније, изјавио новинарима да су разговори били усредсређени на проналажење нових решења - базираних на новом стратешком концепту НАТО-а и концепту „Паметне одбране“
  • Један од начина да се то постигне, према речима потпуковника Фредија Максутија из Копнених снага Албаније, било би стварање регионалних батаљона, чиме би се омогућило земљама које у томе учествују да деле трошкове и трупе
  • Максути је оценио за SETimes да би то имало позитиван утицај на односе суседа у региону.

          НАТО се трансформише, али ће наставити да остварује баланс и безбедност у југоисточној Европи, рекао је командант седишта Здружених снага у Хајделбергу генерал-пуковник Џон Морган у четвртак (10. маја), на крају 7. Конференције начелника савезничких копнених снага и команданата копнених снага, која је одржана у Тирани.

          Конференцији су присуствовали начелници копнених снага из 26 земаља чланица НАТО-а - укључујући Албанију, Бугарску, Грчку, Румунију, Хрватску, Турску, и Словенију. Десет земаља чланица Партнерства за мир такође је послало своје представнике, укључујући Босну и Херцеговину, Црну Гору, Србију и Македонију.

          Две земље чланице Медитеранског дијалога и две земље чланице Истанбулске иницијативе за сарадњу такође су учествовале на тродневном скупу.

          Саветник за односе са јавношћу Команде снага у Хајделбергу потпуковник Гоц Хафке изјавио је за SETimes да су безбедносне претње у региону биле много веће пре више година.       

          „Имамо мир и стабилност у региону, али још увек постоје безбедносне претње“, рекао је Хафке.

          НАТО је прошле недеље проактивно упутио додатне снаге на Косово, уочи српских избора, на основу потенцијалног безбедносног утицаја гласања на север Косова.

          „Послато је појачање у случају да буде потребно“, рекао је Хафке.

          Он је истакао трансформацију базе НАТО-а у Измиру као једну од предстојећих промена. Алијанса је прошлог лета саопштила да ће претворити ваздухопловну базу у турском лучком граду Измиру у команду копнених снага - то је једна од 11 база Алијасе које ће бити обновљена - како би се смањили трошкови и дуплирање.

          „Следећег лета оне ће бити спремне за почетни оперативни капацитет. То ће потрајати; то је део укупне трансформације НАТО-а“, рекао је Хафке за SETimes.

          Бригадни генерал Виктор Бердо, командант Копнених снага Албаније, изјавио је новинарима да су разговори били усредсређени на проналажење нових решења - базираних на новом стратешком концепту НАТО-а и концепту „Паметне одбране“ - ради бољег коришћења одбрамбених ресурса.

          Један од начина да се то постигне, према речима потпуковника Фредија Максутија из Копнених снага Албаније, било би стварање регионалних батаљона, чиме би се омогућило земљама које у томе учествују да деле трошкове и трупе.

          Максути је изјавио за SETimes да би то имало позитиван утицај на односе суседа у региону.

          Он је додао да би Албанија желела да помогне осталим земљама у региону да постану чланице НАТО-а, кроз обуку и заједничке војне вежбе - али и кроз стварање заједничких капацитета.

          Максути каже да су недавни догађаји на Косову, у Македонији и у Прешевској долини политички, те да војска не треба да их коментарише.

          „Безбедност би требало да буде загарантована и требало би да постоји дијалог између суседа“, рекао је Максути за SETimes.

          Морган је нагласио да су ти састанци прилика за чланице НАТО-а, партнерске земље, командне структуре и структуру снага да разговарају о способностима копнених снага Алијансе.

          „Ови састанци служе да подстакну дијалог и јачају везе између војних власти НАТО-а и партнерских земаља“, саопштила је Алијанса.

          Наредни састанак начелника копнених снага биће одржан следеће године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари