Париз предлаже да команду над Кфором од НАТО преузме врховни војни штаб ЕУ

ФРАНЦУСКА ИНИЦИЈАТИВА БИЋЕ ПРЕД ШЕФОВИМА ДИПЛОМАТИЈА ЗЕМАЉА АЛИЈАНСЕ 4. ДЕЦЕМБРА У БРИСЕЛУ

         МИНИСТРИ иностраних послова земаља чланица НАТО-а ће заједно с високом представницом Европске уније Кетрин Ештон размотрити стање на Косову и настојања неких земаља Западног Балкана да поспеше изгледе за улазак у НАТО и ЕУ, а према изворима из дипломатских кругова, Француска би могла предложити да команду над Кфором преузме војна структура ЕУ.

         Према дипломатским круговима НАТО-а, шеф француске дипломатије Лоран Фабијус размишља да сутра партнерима у НАТО-у понуди да досадашњу линију заповедништва над Кфором од врховне команде НАТО-а преузме врховни војни штаб ЕУ који је извршно тело Европског војног комитета, који је у саставу Заједничке европске одбрамбене и безбедносне политике.

         Европска унија је прву војну мисију под називом „Конкордија" имала у Македонији 2003. године, а у Босни и Херцеговини је 2004. од НАТО-а преузела команду над снагама СФОР-а које су затим име промениле у ЕУФОР и та операција је и данас активна.

         Дипломатски извори из НАТО-а наводе да би Француска желела да, преласком линије заповедања Кфором на врховни војни штаб ЕУ, буде ојачана и европска војна улога и уплив на старом континенту.

         Француски председник Франсоа Оланд је управо прихватио извештај бившег шефа дипломатије Ибера Ведрина који је препоручио да Француска остане у интегрисаној војној команди НАТО-а, али да европске чланице савеза очувају капацитете европске војне индустрије с циљем да се „европеизује НАТО".

         Француска сматра да НАТО мора да се усредсреди у својој стратегији на евроатлантску зону, тако да усмерење америчке одбрамбене политике на азијско-пацифичко подручје не доведе до промене саме природе Атлантског савеза.

         Представница за штампу НАТО-а Оана Лунџеску изјавила је да ће министри иностраних послова НАТО-а, уз учешће Кетрин Ештон, „пажњу усредсредити на акције с партнерима како би се искористио њихов пуни потенцијал, укључујући Западни Балкан".

 

         (Извор: РТС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари