Нови генерални секретар NATO три године живео у Београду и воли Калемегдан

ДОК ЈЕ ЈЕНС СТОЛТЕНБЕРГ БИО ПРЕМИЈЕР НОРВЕШКЕ

- УСПОСТАВИО ЈЕ ДОБРЕ ОДНОСЕ СА РУСИЈОМ

Јенс Столтенберг

  • „Као дете сам имао привилегију да живим у Београду три године и још увек се сећам Калемегдана. Београд је диван и прелеп град“, рекао је Расмусенов наследник чији је отац, Торвалд, од 1962. до 1965. био први секретар амбасаде Норвешке у Југославији

          БИВШИ норвешки премијер Јенс Столтенберг, кога су амбасадори држава чланица NATO данас именовали за новог генералног секретара алијансе, неколико година свог детињства провео је у Београду, где је његов отац Торвалд од 1960. био први секретар норвешке амбасаде.

          Столтенберг (55), који ће на нову дужност ступити 1. октобра, рођен је марта 1959. у Ослу, а у Београду је живео од 1962. до 1965.

          Био је председник норвешке владе укупно 9 година, најпре непуних годину дана почетком 2000-их, а потом током два четворогодишња мандата од октобра 2005. до октобра 2013, када је поражен на изборима од представника умерене деснице.

          Столтенберг је председник радничке (Лабуристичке) партије од 2002. године. Био је државни секретар у Министарству за животну средину, затим министар индустрије, министар финансија од 1996. до 1997.

          Током његовог последњег премијерског мандата, 22. јула 2011, догодио се терористички напад Андерса Беринга Брејвика у Ослу када је у том граду и на оближњем острву Утоја убијено 77 људи.

          Предмет напада било је и средиште владе, тако да је и Столтенбергов кабинет био оштећен, пошто су тада од силине удара попуцала готово сва стакла на 20-спратници.

          На београдске дане Столтенберг је подсећао у сусретима са српским званичницима.

          „Као дете сам имао привилегију да живим у Београду три године и још увек се сећам Калемегдана. Београд је диван и прелеп град“, изјавио је.

          Осим куће у којој је одрастао, на Дедињу, његово омиљено место је Калемегдан, где је, како је рекао, научио да скија. Столтенберг је својевремено говорио да је као дечак волео српске специјалитете, и то пуњене паприке, пасуљ и ћевапчиће.

          Основну и средњу школу завршио је у Ослу, а после обавезног војног рока - на Универзитету у Ослу је завршио Економски факултет.

          Дипломирао је на теми везаној за макорекономска планирања. Као активан еколог, крајем 2011. са неколицином научника и авантуриста прославио је на Јужном полу 100. годишњицу освајања најјужније тачке на планети, упозоравајући на последице глобалног отопљавања.

          Норвешки медији Столтенберга пореде са бившим америчким председником Џоном Кенедијем, имајући у виду, пре свега, његову харизму и добар изглед. Склон је необавезном понашању, те је тако током предизборне кампање једног поподнева возио такси како би се боље упознао са бирачима.

          „Ако постоји место гдје људи заиста говоре оно што и мисле, онда је то такси“, објаснио је потом путем видео снимка који је објављен на друштвеним мрежама Фејсбук, Твитер и Јутјуб.

          Године 2012. честитао је Европској унији на добијању Нобелове награде за мир, али је искључио могућност уласка Норвешке у Унију. Норвежани су улазак земље у ЕУ одлучно одбацили на референдумима 1972. и 1994.

          Садашњи генерални секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен оценио је данас да је Столтенберг прави избор за његовог наследника на челу NATO, пренео је Ројтерс.

          „Он (Столтенберг) је прави човек који ће надоградити снажне и успешне резултате NATO“, написао је Расмусен на свом налогу на Твитеру, додавши да је криза у Украјини показала да је потребно да NATO и даље има снажно и одлучно лидерство.

          Норвешки дневник „Афтенпостен“ објавио је пре неколико дана да се очекује да ће Столтенберг бити званично именован за 13. генералног секретара алијансе на састанку министара спољних послова земаља чланица NATO 1. и 2. априла у Бриселу.

          Столтенберг је, у време док је био премијер Норвешке, продубио везе са Русијом, што ће му, како примећује „Афтенпостен“, ићи у прилог у доба затегнутих односа између Русије и NATO због украјинске кризе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари