NATO узнемирен због активности руске ратне авијације

ТОКОМ САМО 24 САТУ, ВОЈНИ ВАЗДУХОПЛОВИ РФ УЛАЗИЛИ

У „ЕВРОПСКИ ВАЗДУШНИ ПРОСТОР“ ЧАК 19 ПУТА

  • NATO саопштио да су у 2014. години његови авиони више од 100 пута узлетали ради пресретања авиона руске војне авијације, што је три пута више од прошлогодишњег показатеља

        КОМАНДА оружаних снага NATO у Европи приметила је „неуобичајени ниво активности“ руске војне авијације изнад Балтичког, Северног и Црног мора. Према подацима ове алијансе, у року од 24 сата авиони Ратног ваздухопловства РФ улазили су у европски ваздушни простор око 19 пута.

         „NATO је приметио и контролисао летове четири групе руских војних авиона, који су 28 и 29. октобре изводили показне војне маневре у европском ваздушном простору изнад Балтичког, Северног и Црног мора. Ти масовни руски летови представљају необичан ниво ваздушних активности у европском ваздушном простору“ - наводи се у саопштењу Северноатлантске алијансе.

        Како тврде у NATO, у ноћи на 28. октобар забележени су летови у небу изнад Балтичког мора два МиГ-31, два Су-34, једног Су-27 и два Су-24.

        У ноћи на 29. октобар, према подацима NATO, лет у међународном простору изнад Црног мора извела су четири стратешка бомбардера - носача ракета Ту-95 и четири авиона за пуњење горива Ил-78.

        Још су 29. октобра радари Ратног ваздухопловства NATO забележили летове изнад Црног мора два Ту-95 и два ловца Су-27. Изнад Балтичког мора летове су извела два ловца МиГ-31, два ловца-бомбардера Су-34, један ловац четврте генерације за летове у свим временским приликама Су-27 и два бомбардера с променљивом геометријом крила Су-24.

        Руски авиони су за 24 сата, до среде ноћу, укупно улазили у европски ваздушни простор 19 пута, наводи NATO.

        Министарство одбране Русије је саопштило да се сви летови руске војне авијације изводе у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора изнад неутралних вода и да не повређују границе других држава.

        У NATO истичу да су у 2014. години авиони Ратног ваздухопловства алијансе више од 100 пута узлетали ради пресретања авиона руске војне авијације, што је три пута више у односу на прошлогодишњи показатељ.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари