NATO: Против Исламске државе мора бити изведена хитна копнена војна операција

ЗАМЕНИК ГЕНЕРАЛНОГ СЕКРЕТАРА АЛИЈАНСЕ АЛЕКСАНДАР ВЕРШБОУ:

ПОТРЕБНИ СУ МУЛТИНАЦИОНАЛНИ НАПОРИ

  • Какав заокрет: Вершбоу у Абу Дабију затражио и да буде „онемогућен доток страних плаћеника у Сирију и Ирак“. Дакле: оно што су водеће земље алијансе потпомагале и финансирале током три протекле године - бар кад је Сирија у питању

         ИСЛАМСКА држава може бити елиминисана само буде ли хитно организована и изведена војна операција којом би био обезбеђен „широки међународни фронт“ - изјавио је Американац Александар Вершбоу, заменик генералног секретара NATO.

         Пошто је ваздушна кампања, коју предводе САД, већ у току, ово може значити само - инсистирање на хитној копненој операцији.

         Прецизирајући ову позицију алијансе, Вершбоу је рекао: „Супротстављање тој претњи захтева мултинационалне напоре и широк круг различитих мера. Потребна су, поред осталог, хитна војна дејства срачуната на слабљење Исламске државе, победу над њом и враћање потенцијала ирачких и других регионалних снага безбедности“.

         Вершбоу је све ово рекао у Абу Дабију, на регионалној конференцији о стратешкој стабилности. При том је признао да постоји опасност „извоза тероризма у земље ЕУ и NATO“, што значи - додао је - да је Исламска држава „фундаментална претња безбедности и стабилности свих наших земаља“.

         Заменик генералног секретара NATO упозорио је и да треба онемогућити доток страних плаћеника у Сирију и Ирак и не дозвољавати да „сеју хаос по повратку кући“.

          „Морамо поткопати финансијску основу исламске државе и њеног злочиначког деловања“ - подвукао је Вершбоу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари