NATO почео досад највећу вежбу одбијања масовног сајбер-напада

ЦЕНТАР ВЕЖБЕ ЈЕ У ЕСТОНИЈИ ГДЕ СЕ ОКУПИЛО 100 УЧЕСНИКА, А ЈОШ ОКО 300 СЕ НАЛАЗИ У ГЛАВНИМ ГРАДОВИМА 32 ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ

        NATO још увек није одлучио - да ли ће се сајбер-напад против једне чланице војне алијансе сматрати поводом за колективни одговор свих чланица сходно члану 5 Вашингтонског споразума

        NATO је данас започео највеће до сада вежбе одбране од могућег масовног сајбер-напада на чланице алијансе и њихове савезнике.

        Вежбе носе назив „Сајбер-коалиција 2013“, а трајаће укупно три дана, уз учешће 27 NATO чланица чији су представници стигли у NATO-ов сајбер одбрамбени центар у граду Таруу који се налази у Естонији.

        Међутим, у вежбама ће учествовати представници из 30-ак европских земаља, међу њима су 400 ИТ, владиних и правних стручњака.

        „Око 100 учесника налазиће су у Таруу, а још око 300 у главним градовима у 32 европске земље. Ово су највеће вежбе ове врсте до сада“, наглашава се у саопштењу NATO.

        Прокламовани циљ вежби је провера „техничке и оперативне одговорности“ NATO савезника и њихових партнера и ефикасности координације свих актера“.

        „Вежба ће нам омогућити да у потпуности тестирамо наше системе и процедуре одбране наших мрежа - данас и у будућности“, рекао је заменик саветника генералног секретара NATO-а за ванредне безбедносне изазове Џејми Шеј.

        NATO још увек није одлучио - да ли ће се сајбер-напад против једне чланице војне алијансе сматрати поводом за колективни одговор свих чланица сходно члану 5 Вашингтонског споразума.

        Тренутно се сајбер безбедност сматра националном надлежношћу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари