НАТО модернизује извиђање, обавештајне службе и "Мудру одбрану"

Самит НАТО у Чикагу суочен са `три руска противљења` и масовним демонстрацијама

* Кључна тема овог сусрета на врху НАТО треба да буде реорганизација устројства алијансе и њено технолошко осавремењивање с циљем да се "одржи његова способност да се ухвати у коштац с изазовима 21. века", како је то навео генерални секретар Атлантског савеза Андерс Фог Расмусен

* Шефови дипломатија БиХ, Црне Горе, Македоније и Грузије добиће `снажну подршку` да наставе са спровођењем реформи и услова у "Акционим плановима за чланство"

* Хиљаде демонстраната се спремају да организују протесте, а градске власти - да не дозволе да протести прерасту у нереде. Сви прилази Меккормик Плејсу, месту на обали Мичигенског језера где ће се одржати самит, већ су затворени. Све улице у близни су под контролом бројних полицијских патрола и агената у цивилу

         ЧИКАШКИ самит НАТО окупиће шефове држава, министре одбране и шефове дипломатије из више од 50 земаља.

         Кључне теме разговора – ако се остави по страни вероватни тријумфализам због свргавања Моамера Гадафија – биће: повлачење из Авганистана и неизвесна даља судбина те централноазијаске земље, противракетни штит алијансе у Европи и `јачање НАТО у условима финансијских потреса`.

         Самит ће потрајати пуна два дана. Јер, у Чикагу ће бити усвојен план повлачења (до краја 2014) већег дела трупа из Авганистана и даље војне и финансијске подршке властима у Кабулу како би се спречило да исламистички талибани уздрмају тамошњу владу.

         У Чикагу неће бити донете одлуке о пријему нових чланица, али ће министри иностраних послова БиХ, Црне Горе, Македоније и Грузије у сусрету с колегама у НАТО-у добити снажну подршку да наставе са спровођењем реформи и услова у "Акционим плановима за чланство", уз потврду НАТО политике "отворених врата" за нове чланице.

         Кључна тема овог сусрета на врху НАТО треба да буду реорганизација устројства западне војне алијансе и њено технолошко осавремењивање с циљем да се "одржи његова способност да се ухвати у коштац с изазовима 21. века", како је то навео генерални секретар Атлантског савеза Андерс Фог Расмусен, посебно нагласивши да темељ НАТО-а представља савезништво Северне Америке и Европе.

         Он је најавио модернизацију система извиђања, обавештајних способности и тзв. "Мудре одбране". Нагласио је да ће чланице НАТО ради тога удружити новац, да неће трошити енергију и средства на паралелне пројекте и да ће поделити задатке, док ће доградњом система одбране од балистичких и ракета средњег домета – како је рекао Расмусен - НАТО бити способан да одбрани целокупну територију и становништво својих чланица.

         Индиректно, једна од главних тема биће Русија. Због `три противљења`: инсталирању противракетних потенцијала САД и НАТО  у непосредној близини њених граница и примени силе против Сирије и Ирана.      

         У Чикагу се, иначе, хиљаде демонстраната спремају да организују протесте, а градске власти - да не дозволе да протести прерасту у нереде. Сви прилази Меккормик Плејсу, месту на обали Мичигенског језера где ће се одржати самит, већ су затворени. Све улице у близни су под контролом бројних полицијских патрола и агената у цивилу.

         У чикашкој штампи је осванула инструкција на тему «Како преживети самит НАТО?» Са основном препоруком: останите у својим кућама и становима.

         Демонстранти су већ ове недеље изашли на улице, протестујући између осталог и због затварања локалних школа и губитка домова због неисплаћивања хипотека, и упали су у штаб за кампању председника САД Барака Обаме.

         Највећи део демонстраната тражи престанак слања новца за рат и усмеравање тих средстава за обнову заједница погођених рецесијом.

         Већи протестни митинзи планирани су наредних дана, на једном од њих ће се тражити увођење "Робин Худ" пореза на трансакције на Вол стриту, а други планирају антиратни активисти.

         Градске власти Чикага одредиле су 3.100 полицајаца за обезбеђење дводневног самита НАТО-а, са задатком да спрече врсту насиља које је избило током састанка Светске трговинске организације 1999. године у Сијетлу. Њима ће доћи у помоћ стотине полицајаца из неколико других америчкик градова.

         За време самита на снази ће бити зона забране лета над Чикагом.          

         Међу главним организаторима протеста су покрет "Окупирајмо Чикаго", који протестује због концентрације богатства у малом проценту становништва и Коалиција против НАТО-а и Г-8, рата и сиромаштва (ЦАНГ). Они најавјљују да ће њихови протести бити мирни.

         Полиција процењује да ће бити око 10.000 демонстраната. Покрет "Окупирајмо Чикаго" се нада да ће само они окупити око 50.000 својих активиста у Чикагу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари