NATO гомила ратне бродове у Медитерану, велики војни маневри у Немачкој

У СРЕДОЗЕМНО МОРЕ СТИЖУ ФРЕГАТЕ САД, ТУРСКЕ И КАНАДЕ У ПРАТЊИ ПОДМОРНИЦА 

        СВИ су изгледи да ће NATO већ ове недеље - због развоја догађаја у Украјини - у Средоземно море упутити три ратна брода. Биће то три фрегате - из САД, Турске и Канаде.

        Сталној медитеранској поморској групи алијансе, коју предводе бродови „Тор Хејердал“ и „Магдебург“,  прва ће се придружити америчка фрегата „Тејлор“. Следећа стиже турска фрегата „Гемлик“, а за њом канадска - „Регина“.

        Ова групација ратних бродова се формира у оквирима операције „Активни напори“, а поморка команда NATO тврди да је сврха њеног окупљања- јачање поморске безбедности и демонстрација солидарности и спремности алијансе.

        Поменутих пет фрегата добиће директну и индиректну подршку од низа других бродова западних земаља, укључујући подморнице и палубну авијацију.

        Ова чињеница добија додатно на значају због војних маневара NATO који су данас почели на северу Немачке и потрајаће до 23. маја.

        Немачки Бундесвер је објавио да у маневрима учествује 4.500 војника те земље, плус јединице из земаља у окружењу, као и из САД, Мађарске и Турске.

        У маневре је укључено и око 100 борбених хеликоптера и авиона, укључујући и вишенаменске летелице „Торнадо“.

        Маневрима се командује из немачке авио-базе у Холцдорфу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари