Ево како руске Ми-17 хвали амерички генерал који командује снагама NATO у Авганистану

ЏОН КЕМПБЕЛ ОЦЕНИО ДА СУ МОГУЋНОСТИ РУСКИХ ХЕЛИКОПТЕРА „НЕВЕРОВАТНЕ“

Авганистански Ми-17

  • Детаљно  сам изучио видео-снимак приземљења четири Ми-17 на веома малом простору, на веома тешком и прашњавом терену. Пилоти су их спустили тачно на предвиђено место, тачно на време и потпуно безбедно. За само два дана, успели су још и да на исто место довезу појачање, летећи на веома малој висини изнад крајње неприступачног терена - открио је Кемпбел и нагласио да су Ми-17 на њега оставили „веома, веома јак утисак“

        АМЕРИЧКИ генерал Џон Кемпбел, који командује здруженим снагама NATO у Авганистану, испричао је групи пробраних западних новинара о својим утисцим после лета руским хеликоптером Ми-17.

        Био је то заправо видео-мост између Пентагона и команде NATO у Кабулу, а генерал је могућности те борбене летелице, коју Пентагон већ дуже време жели да набави за снаге безбедности Авганистана, назвао „невероватним“.

        Прво је нагласио да су за снаге проамерићког режима у Кабулу већ набављена 84 таква хеликоптера. Додао је да ће бити купљена још три. А онда је испричао:

         „Пре пар недеља имао сам прилику да летим тим хеликоптерима. Да, њихиве могућности истински невероватне. Јуче сам још детаљно изучио видео-снимак приземљења четири Ми-17 на веома малом простору, на веома тешком и прашњавом терену. Тешком за искрцавање десанта. Пилоти су их спустили тачно на предвиђено место, тачно на време и потпуно безбедно. За само два дана, успели су још и да на исто место довезу појачање, летећи на веома малој висини изнад крајње неприступачног терена“.

        Кемпбел је оценио да ће 87 Ми-17 за неколико пута повећати „оперативни потенцијал снага безбедности Авганистана“. Па подвукао:

         „Ми-17 мењају ток игре и ја сам апсолутно уверен да ће авганистанским снагама дати осећај сигурности и уверености да има смисла борити се. Те летелице на мене оставиле веома, веома јак утисак“.

        Генерал је рекао да се - упркос противљењу Конгреса САД и санкцијама уведеним Русији - ради на куповини преосталих планираних хеликоптера за Авганистан и да ће истовремено бити обезбеђено њихово техничко одржавање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари