Брисел кориговао Столтенбергове речи да NATO своје трупе може дислоцирати „где год пожели“

РЕЧИ „ГДЕ ГОД ПОЖЕЛИ“ - ДА БИ БИО ОПРАН НОВИ ГЕНСЕК NATO - ПРИПИСАНЕ ПОЉСКОМ ПРЕВОДИОЦУ

  • Нови генерални секретар алијансе пољској телевизији TVP Info рекао: „Наредне године ћемо, на министарском самиту, донети одлуку о Снагама за брз интервенције. Међутим, NATO већ сада - дакле, и пре њиховог формирања - има моћну армију. Ми је можемо дислоцирати где год пожелимо“

        АЛИЈАНСА не може да потврди да је генерални секретар јенс Столтемберг - у интервјуу пољској телевизији TVP Info - рекао да NATO своје снаге може дислоцирати „где год пожели“.

        Ово је неименовани представник NATO  рекао руској агенцији РИА Новости. При том је нагласио: да алијанса потврђује да нема намеру да мења позицију поводом било ког крупног питања.

        Столтенберг је поменутој пољској телевизији рекао: „Наредне године ћемо, на министарском самиту, донети одлуку о Снагама за брз интервенције. Међутим, NATO већ сада - дакле, и пре њиховог формирања - има моћну армију. Ми је можемо дислоцирати где год пожелимо“.

        Речи „где год пожелимо“ руски војни експерт Игор Коротченко оценио је као супротну споразуму Русија-NATO.

        Неофицијелно, из Брисела је убрзо потом стигло тумачење: да је пољски преводилац ономе што је Столтенберг рекао тобоже додао своје речи „Ми је можемо дислоцирати где год пожелимо“.

        Исти представник NATO рекао је РИА Новостима:

         „Немамо снимак онога што је генерални секретар говорио на енглеском, а не можемо да сносимо одговорност за превод на пољски у разговору уживо. Генерални секретар је о снагама NATO говорио начелно и указаао да те снаге, наравно, могу бити дислоциране - по одлуци алијансе - на територији алијансе“.

        Исти анонимни представник је указао да је Столтенберг у интервјуу пољском листу Gazeta Wyborcza чак нагласио да споразум Русија-NATO не доводи у питање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари