Земље ЕУ нису дале зелено светло за отварање нових поглавља са Србијом

УТЕШНА НАГРАДА ЗА ВЛАСТ У БЕОГРАДУ – МЕЂУВЛАДИНА КОНФЕРЕНЦИЈА 22. ЈУНА

Јадранка Јоксимовић

* Знатан број земаља чланица није дао сагласност за отварање кластера три и четири, оцењујући да Србија, упркос неким помацима, није довољно напредовала, пре свега у области владавине права

____________________________________________________

       ЗЕМЉЕ чланице ЕУ нису дале зелено светло за отварање нових поглавља, односно кластера, у преговорима са Србијом у јуну, али су се договориле о одржавању међувладине конференције 22. јуна на којој ће бити представљена нова методологија преговора и наредни кораци у процесу, сазнаје РТС у дипломатским изворима у Бриселу.

       Знатан број земаља чланица није дао сагласност за отварање кластера три и четири, оцењујући да Србија, упркос неким помацима, није довољно напредовала, пре свега у области владавине права.

       Као компромисно решење, усвојена је одлука да са Србијом 22. јуна буде одржана политичка "експланаторна" међувладина конференција, као знак подршке Београду да настави са реформама које би водиле могућем отварању поглавља на некој следећој међувладиној конференцији.

       Танјуг сазнаје да ће на међувладиној конфренцији у Луксембургу Србију представљати министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, док би са ЕУ стране требало да буде присутно више министара земаља чланица, комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи и шеф дипломатије Жозеп Борељ.

       Од укупно 35 поглавља, до сада је отворено 18, а привремено су затворена два.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари