Вучић: ЗСО је на првом месту, плашим се да је ту зачкољица - видећемо шта даље

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ У БРИСЕЛУ РАЗГОВАРАО СА БОРЕЉОМ, ЛАЈЧАКОМ, ЕСКОБАРОМ И КУРТИЈЕМ

* „Курти је на састанак дошао са идејом да се нешто потписује, али да о томе није било разговора и тако нешто није прихваћено. Ја чекам да видим пре свега имплементациони план који се тиче претходно постигнутих обавеза, А ЗСО је на првом месту“

* „Немамо још мапу пута, морамо да радимо, нема је, како смо кренули тако смо стали, све време се прича о имплементацији. Отказаћу део својих спољнополитичких активности, путовања да бих могао да разговарам са Лајчаком... До сада је једино договорено да се разговори наставе и ништа неће моћи да буде договорено док не буде договорена ЗСО“

* „Требало би да се видимо 18. марта у Северној Македонији, тада ће Борел бити у посети региону, а до тада ћемо разговарати са Лајчаком о стварима за имплементацију. Ја сам инсистирао на Заједници српских општина. Курти није био спреман то да прихвати сада, а да ли ће бити спреман у будућности - видећемо“

___________________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да чека да види имплементациони план који се тиче претходно постигнутих обавеза Београда и Приштине, а да је Заједница српских општина (ЗСО) на првом месту.

          "Како год окренете, ЗСО је на првом месту. Плашим се да је ту зачкољица, па ћемо да видимо даље", рекао је Вучић новинарима након нове рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу.

          Казао је да је косовски премијер Аљбин Курти на тај састанак "дошао са идејом да се нешто потписује", али да о томе није било разговора и да тако нешто није прихваћено.

          "Ја чекам да видим пре свега имплементациони план који се тиче претходно постигнутих обавеза", рекао је он.

          Вучић је навео да је разумео зашто је Куртију неприхватљива ЗСО, али навео да су то обавезе које морају бити испуњене.

          "Европски савет има састанак 23. или 24. и желе да имају извештај да ли смо напредовали у дијалогу и на основу њега ће се односити према евроинтеграцијама и једних и других", казао је Вучић.

          Упитан о мапи пута имплементације тих обавеза, казао је да на њој мора да се ради, али да на почетку ње "мора да буде оно што неко не жели да испуни, а то је Заједница српских општина".

          "Немамо још мапу пута, морамо да радимо, нема је, како смо кренули тако смо стали, све време се прича о имплементацији. Ништа не може за један дан, ово је озбиљан и напоран процес, отказаћу део својих спољнополитичких активности, путовања да бих могао да разговарам са Лајчаком, да Србија не буде проказана тог 23. или 24. марта", рекао је Вучић.

          Он је навео да је до сада једино договорено да се разговори наставе и да ништа неће моћи да буде договорено док не буде "договорена ЗСО".

Вучић: Инсистирао сам на спровођењу претходних договора,

Курти није био спреман да прихвати

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да је у новој рунди дијалога са Приштином инсистирао на неопходности спровођења свих претходних договора, али да премијер Косова Аљбин Курти то сада није био спреман да прихвати.

          После двочасовног заједничког састанка са Куртијем, шефом европске дипломатије Жозепом Борелом и специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, Вучић је новинарима рекао да верује да ће бити“ још много састанака у наредном периоду".

          "Требало би да се видимо 18. марта у Северној Македонији, тада ће Борел бити у посети региону, а до тада ћемо разговарати са Лајчаком о стварима за имплементацију. У саопштењу ЕУ ће бити речи о неопходности спровођења свих претходних договора, ја сам инсистирао на Заједници српских општина. Курти није био спреман то да прихвати сада, а да ли ће бити спреман у будућности видећемо", казао је Вучић.

          Изразио је наду да је могуће да две стране "постижу некакве компромисе", али је додао да се "плаши да могу да остану заглављене у нечему што је одавно потписано и што је одавно требало да буде испуњено".

          "Од свих великих прича, ништа посебно, али је добро и важно да смо разговарали, верујем да ћемо моћи да превазиђемо унилатералне потезе који би угрожавали безбедност људи на терену и надам се да ћемо моћи да радимо на ономе што смо назвали имплементацијом претходних договора", додао је Вучић.

Вучић: Очекивано тежак састанак са Куртијем

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је имао тежак састанак у Бриселу са премијером Косова Аљбином Куртијем и европским посредницима, у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине.

          "Тежак састанак. Очекивано. Нема предаје", написао је Вучић на Инстаграму, уз фотографију са састанка који је још у току.

          На састанку учествују и шеф европске дипломатије Жозеп Борел и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

          Трилатерални састанак је почео нешто пре 18.00. Борел и Лајчак су претходно одвојено разговарали са Куртијем и Вучићем.

          После састанка са Борелом и Лајчаком, Вучић је на Инстаграму захвалио "свима који имају поверење у државно руководство" и верују да ће урадити оно што је најбоље за земљу.

          У време разговора Борела, Лајчака и Куртија, Вучић се у Бриселу састао са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

          Портпарол Европске комисије Петер Страно изјавио је раније на конференцији за медије да данашњи сусрет Вучића и Куртија "није последњи састанак".

          "Лидери Србије и Косова покушавају да иду корак по корак како би решили сва отворена питања која воде у свеобухватни договор о нормализацији односа. Ми очекујемо да обе стране, њихови лидери, главни преговарачи и њихови представници покажу европско понашање и нађу политичку снагу, храброст, спремност за европски компромис у корист њихових грађана и за њихову европску перспективу", казао је Стано.

           (Бета)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари