Вучић: Надам се да ће сарадња са НАТО и Кфором колико толико осигурати безбедност Срба на КиМ

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО РАЗГОВАРАЛИ У БЕОГРАДУ ДУЖЕ ОД САТ И ПО

* Александар ВУЧИЋ: Столтенберг каже да Кфор осигурава мир и сигурност за све заједнице на КиМ, али није било потребе да осигурава мир и сигурност за било кога другог, осим за Србе, који су једино угрожени или били нападани. Срби су нападани од 2001, а нарочито откада је на власти Аљбин Курти

* Јенс СТОЛТЕНБЕРГ: Србија је веома јасно ставила до знања да ће остати неутрална земља, изван војних блокова. Међутим, и даље верујемо да Србија и као неутрална земља може да блиско сарађује са Алијансом и да ће то бити корисно и НАТО-у и Србији

___________________________________________________________

         ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да ће се Србија у будућности трудити да има најбољу могућу комуникацију са НАТО, као и да је упознао Столтенберга да је у последњих годину дана 13 одсто Срба напустило север КиМ због малтретирања и притиска приштинског режима.

         - Разговарали смо о свим важним питањима више од једног и по сата и за нас је важно, што је рекао Столтенберг и што могу да потврдим, сарадња са НАТО и Кфором у нади да ћемо колико толико осигурати безбедност за српски народ на КиМ -  рекао је Вучић.

         И када Столтенберг каже да Кфор осигурава мир и сигурност за све заједнице на КиМ - није било потребе да осигурава мир и сигурност за било кога другог, осим за Србе, који су једино угрожени или били нападани, навео је Вучић.

         Истакао је да су искључиво Срби били нападани од 2001. а нарочито откада је на власти Аљбин Курти.

         - Упознао сам Столтенберга са чињеницом да је непуних 13 одсто Срба напусило север КиМ у последњих само годину дана због огромног притиска, хапшења, малтретирања и претњи које долазе од приштинског режима - рекао је Вучић.

         Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем нагласио да "чињеница да стране одржавају заједничке вежбе не значи да то подрива неутралност Србије".

         - Србија је веома јасно ставила до знања да ће остати неутрална земља, изван војних блокова. Међутим, и даље верујемо да Србија и као неутрална земља може да блиско сарађује са Алијансом и да ће то бити корисно и НАТО-у и Србији - рекао је Столтенберг.

         Столтенберг је поздравио поруку Вучића о наставку заједничких војних вежби, рекавши да вјерује да НАТО и Србија "могу да више учине заједно" и да "могу да имају партнерство које иде даље од питања којим се баве стране на Косову и Метохији".

         Изјавио је да одговорни за злочине морају да одговарају, али да КФОР није орган који спроводи закон.

         Он је тако одговорио на питање да ли ће НАТО тражити да буду ухапшени и да одговарају они који су пуцали на Драгишу Гаљка у Звечану, кога су са два метка погодили припадници специјалних јединица тзв. косовске полиције и додао да је важно да се схвати улога НАТО, да први реагују косовски надлежни органи па Еулекс, а да је КФОР ту да обезбеди стабилност на непристрасан начин.

          - Будите уверени да сваки пут када видите кршење закона и када су невини људи убијени, одговорни морају да одговарају за то - рекао је Столтенберг.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари