Вучевић: Одлука Владе да Србија не учествује у војним вежбама на снази, али је Платинасти вук 23 наш национални интерес

ИЗВЕДЕНА ЈЕ ВЕЋ ОСМИ ПУТ ОПЕТ У БАЗИ „ЈУГ“ КОД БУЈАНОВЦА

* Изведена је у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага САД, уз учешће око 600 официра, подофицира и војника оружаних снага САД, БиХ, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Словеније и Србије

* Амерички амбасадор Кристофер ХИЛ: Ово је значајна међународна војна вежба. Ово је првокласни полигон и свакако је било потребно много планирања, обуке и труда да се омогући оваква вежба, да се омогући да припадници Војске Србије и Оружаних снага САД раде заједно

________________________________________________________

          ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране Милош Вучевић заједно са начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем присуствовао је данас Дану високих званица на међународној тактичкој вежби обучавања "Платинасти вук 23" у бази "Југ" код Бујановца.

          Како је саопштено из Министарства одбране, вежби је присуствовао и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил.

          На вежби је учествовало око 600 официра, подофицира и војника оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Грчке, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Словеније и Србије.

          Министар Вучевић је по завршетку вежбе истакао да је "Платинасти вук" највећа међународна војна вежба на територији Србије, која се ове године организује осми пут.

          "Гледано са српске стране, тиме Војска Србије подиже своју интероперабилност, способност, опремљеност и увежбаност да може да учествује у мултинационалним мировним операцијама и мисијама, што и јесте суштина и основна намена базе 'Југ' где се данас налазимо, овде на полигону 'Боровац'", рекао је Вучевић.

          Он је рекао да је намена и сврха целе вежбе - реаговање мировних снага, као и да ће Војска Србије наставити да учествује у активностима које су од интереса за одбрану државе Србије и за подизање нивоа обучености, опремљености и оспособљености.

          Вучевић је, одговарајући на новинарска питања, рекао да је "на снази одлука Владе Србије, а на основу закључака Савета за националну безбедност, да Војска Србија не учествује на војним вежбама".

          Амерички амбасадор Кристофер Хил је оценио да је реч о "значајној међународној војној вежби".

          "Ово је првокласни полигон и свакако је било потребно много планирања, обуке и труда да се омогући оваква вежба, да се омогући да припадници Војске Србије и Оружаних снага САД раде заједно. Говорим у име много Американаца који су имали прилику да виде колико је била успешна ова вежба која сведочи о могућности и напредовању наше сарадње", рекао је Хил.

          „Изузетак је направљен за ову војну вежбу 'Платинасти вук 23', јер је то био национални интерес Србије, односно интерес Војске Србије да се ова вежба организује", рекао је Вучевић.

          Вежба "Платинасти вук 23" је реализована у организацији Војске Србије и Европске команде Оружаних снага САД, с циљем унапређења интероперабилности и међусобног разумевања оружаних снага партнерских земаља у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу.

          Припадници Војске Србије и оружаних снага девет земаља на полигону "Боровац" и у бази "Југ" увежбавали су тактике, технике и процедуре које се примењују приликом анагажовања у мировним операцијама, са тежиштем на употреби неубојитог оружја - борба у урбаној средини, одбрана базе, контрола масовног окупљања и рад на контролном пункту део су вежбовних активности предвиђених сценариом вежбе.

           (Бета)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари