У Београду се учесници протеста окупили испред Палате правде, кренули према „Газели“ и Сава-Центру

ПОЛИЦИЈА НИЈЕ УСПЕЛА ДА РЕШЕЊЕ О ЗАБРАНИ ОКУПЉАЊА УРУЧИ ОРГАНИЗАТОРУ САВИ МАНОЈЛОВИЋУ 

Блокада код Сава-Центра

* Безуспешно су покушали да пробију кордон полиције у Савској улици како би на сат времена блокирали мост Газела. Кордони полиције распоређени били су на прилазима мосту и блокирали су прилазе

* Деоница ауто-пута на Новом Београду била је такође блокирана, у висини Сава центра, а на коловозу су били и грађани и полицајци.         Окупљени су добацивали полицајцима, називали их погрдним именима и довикивали им „издаја”

______________________________________________________

       ПРОТЕСТ грађана и еколошких активиста у неколико градова Србије захватио је и Београд.

       Грађани и активисти покушали су рано поподне безуспешно да пробију кордон полиције у Савској улици како би на сат времена блокирали мост Газела, након чега су се учесници протеста упутили на другу страну, према улици Кнеза Милоша.

       Кордони полиције распоређени су на прилазима мосту и блокирају прилаз.

       Саобраћај на Мостарској петљи је био блокиран, као и сви прилази Газели. Полиција је блокирала и степенице на Мостарској петљи.

       Окупљање је протекло без инцидената, а полиција се у том делу повукла, тако да су грађани могли да „шетају” по аутопуту и да неометано приђу мосту.

       Деоница ауто-пута на Новом Београду била је такође блокирана, у висини Сава центра, а на коловозу су били и грађани и полицајци.

       Окупљени су добацивали полицајцима, називали их погрдним именима и довикивали им „издаја”.

       Активисти невладиних организација и грађани блокирали саобраћај код Центра Сава у оба смера, а у једном тренутку из аутобуса је изашло око 40 полицајаца у опреми за разбијање демонстрација, преноси РТС.

       Учесници протеста су се прво окупили испред Палате правде у Београду, одакле су се раздвојили у више група.

       Полиција је Сави Манојловићу, представнику иницијативе „Крени Промени“, покушала да уручи решење о забрани скупа и покушаја једночасовне блокаде Мостарске петље и аутопута, али је он одбио да прими тај акт и најавио да ће се блокада, заказана у 14 сати, ипак одржати, без обзира на све последице, као и да је свестан да чини кривично дело.

       Образложење за одбијање скупа, које је Манојловићу покушао да уручи командир полицијске станице Савски венац Александар Крстић, било је у томе да је пријављен неблаговремено, тек у петак, а законски рок је пет дана, док је Манојловић објаснио да су спорне измене и допуне Устава, као и Закон о експропријацији усвојене у краћем року.

       Крстић је Манојловића упозорио да блокада међународног Коридора 10 може да прерасте у кривично дело, али је и обећао да полиција неће реаговати ако их учесници протеста не буду нападали.

       Манојловић је поручио да ће аутопут бити затворен и да неће бити напада на полицију, а припаднике МУП је позвао да буду суздржани.

       МУП је издао и саопштење у коме обавештава јавност да је свака блокада саобраћаја кршење закона као и одржавање непријављених скупова.

       У саопштењу МУП-а се, између осталог, наводи се да је "сваки непријављени скуп, а посебно онај који се одвија на путевима и мостовима „велики ризик и изазивање опасности по учеснике у саобраћају, као и учеснике скупа".

       „Пошто скупови нису пријављени, полиција не може да врши њихово обезбеђење и да гарантује безбедност. Сву одговорност за све што може да се деси сносе организатори непријављених скупова", каже се у саопштењу.

       Министарство унутрашњих послова саопштило је раније данас да је свака блокада саобраћаја кршење закона, као и одржавање непријављених скупова, као и полиција не може да чува тај скуп.

       Окупљени су узвикивали „Србија, Србија” и „Не дамо Србију”.

       Осим на ауто-путу, грађани су се окупили и на зеленим површинама уз ауто-пут, као и на мосту изнад ауто-пута, јавља извештај „Политике”.

       Полицијски кордон је испред окупљених.

Михајловић: Ово нема везе

са Рио Тинтом, блокадом

       Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је поводом протеста и блокаде путева да је реч о обичном терору мањине.

       „Јасно је било након првих окупљања, а данас је само потврђено да се ради о политички обојеном протесту. Никакав Рио Тинто, нити усвојени закони у Народној скупштини немају везе са блокадама пута”, рекла је Михајловићева.

       Потпредседница Владе је, у саопштењу, поново позвала организаторе блокада да „скину маске”, преноси Танјуг.

       „Доста је било скривања. Саставите ваше програме и изађите на изборе и тамо кандидујте своју политику, а не да малтретирате људе. Блокадом путева желе да изазову хаос, јер им је јасно да немају подршку грађана. Једино насиљем које отворено пропагирају и претњама, као што то ради Александар Јовановић Ћута и њему слични, могу да покушају да дођу до места у парламенту”, закључила је Михајловићева.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари