У Београду промовисана књига Куртијеве супруге о „праву на самоопредељење“

КЊИГУ ПРЕВЕО И ПРОМОЦИЈУ ОРГАНИЗОВАО ХЕЛСИНШКИ ОДБОР ЗА ЉУДСКА ПРАВА

Ритa Аугестад Кнудсен

* У разговору су, поред Соње Бисерко, учествовали директор Форума за етничке односе Душан Јањић и професор Факултета политичких наука у Београду Драган Ђукановић

__________________________________________________________

       ДОК траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду је промовисана књига супруге Аљбина Куртија.

       Реч је о књизи "Идеја слободе и 'самоопредељење" Рите Аугестад Кнудсен, супруге косовског премијера, а тим поводом Хелсиншки одбор за људска права, који је превео књигу на српски језик, организовао и разговор о теми самоопредељења.

       Ауторка, која се путем Зума укључила на конференцију, захвалила је организатору на преводу и организовању разговора о теми права на самоопредељење.

       У разговору су, поред Соње Бисерко, учествовали директор Форума за етничке односе Душан Јањић и професор Факултета политичких наука у Београду Драган Ђукановић.

       Посредством интернета су се у разговор укључили директор Косовског института за истраживања и развој (КИПРЕД) др Љуљзим Пеци, професор Факултета политичких наука у Сарајеву Нерзук Ћурак и професор Правног факултета у Подгорици Срђан Дармановић.

       Ауторка је, између осталог, рекла како очекује да ће се концепт самоопредељења, чије се значење и концепт мењају, вратити у међународну политику.

       Књига, између осталог, како пише у уводу, говори о томе како су се значајне изјаве у XX и почетком XXI века о теми самоопредељења одражавале на борбу која се водила око међународног значења слободе и биле њен део, преноси Танјуг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари