Свилановић очекује да Србија добије владу која ће бити на линији гласања у УН против Русије

ТВРДИ ДА СУ САДА ПРЕД СРБИЈОМ САМО ЈЕДНА ВРАТА И ДА ЋЕ ОНА КРОЗИ ЊИХ ПРОЋИ 

* Упитан да ли би евентуалне санкције Русији имале утицај на косовско питање, објаснио је да Москва има утицај једино кроз УН, које су само једном одлучиле нешто од значаја за људе на Косову – доношењем Резолуције 1244 у Савету безбедности УН. Па нагласио: „Живот иде мимо и изван Савета безбедности. Бриселски споразуми су значајније променили животе људи него било која расправа у УН од 1999. до данас

_________________________________________________________

         НEКАДАШЊИ министар спољних послова Горан Свилановић оценио је данас да је Србија гласањем у Уједињеним нацијама против Русије већ донела своју одлуку и да је сада заједно са суседним државама, Европском унијом и већином држава у Уједињеним нацијама.

       Свилановић је у интервјуу за портал Нова.рс рекао да ће последице по Србију, уколико уведе санкције Русији, бити у сваком аспекту исте као и свима осталима.

       „Наравно да сви мислимо прво на енергетску безбедност, и она јесте супер важна, али није једино важна. Како и колико буду трпели наши суседи, тако и толико ће трпети и Србија“, рекао је Свилановић.

       На питање да ли очекује да ће Србија увести санкције Русији, Свилановић је рекао да прво очекује да Србија формира владу која ће се јасно позиционирати у складу са одлукама које је донела у оквиру система УН, која би била у стању да сарађује са ЕУ и да заједно са њом тражи решења за све проблеме.

       „Пред Србијом су само једна врата и она ће проћи кроз њих. Биће потребно пуно напора да се стално са грађанима разговара и да се постепено рекреира јавно мнење око једног јединственог интереса а то је интерес Србије и њених грађана“, казао је он.

       Упитан да ли би евентуалне санкције имале утицај на косовско питање, објаснио је да ту Русија има утицај само кроз УН, које су само једном одлучиле нешто од значаја за људе на Косову – доношењем Резолуције 1244 у Савету безбедности УН.

       „Живот иде мимо и изван Савета безбедности. Бриселски споразуми су значајније променили животе људи него било која расправа у УН од 1999. до данас. А у тим споразумима и у тим процесима, одлучујући је глас владе Србије и Народне скупштине и одлуке које оне доносе. Те одлуке су затим рефлектоване у нашој сарадњи са ЕУ, као и у нашем ангажовању у мрежи регионалних организација и те одлуке суштински мењају живот људи. Тако ће бити и убудуће“, истакао је Свилановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари