Стано: ЕУ очекује да Србија усклади своју спољну политику са политком Уније

ПОЛУПРЕТЊА: У СУПРОТНОМ – БИЋЕ НАРУШЕНА ЊЕНА ЕВРОПСКА ПЕРСПЕКТИВА

Ух, како нас овај воли!

* Србија није у УН гласала за антируску резолуцију о „милитаризацији Крима, Севастопоља и делова Црног и Азовског мора, гласале су 63 земље, између осталих - Сједињене Државе, Велика Британија, Немачка и Француска. Била је међу 17 које су биле против, док су 62 земље биле уздржане. Међу њима и БиХ...

______________________________________________________

       ЕВРОПСКА унија очекује да Србија, као земља која се определила за чланство у ЕУ, усклади своју спољну политику са спољном политиком ЕУ како се не би нарушила њена европска перспектива, саопштио је за агенцију Бета портпарол ЕУ Петер Стано.

       Поводом одлуке Србије да гласа против резолуције Генералне скупштине УН о Криму, Стано је навео да је "став ЕУ о илегалној анексији Крима и Севастопоља јасан и добро познат њеним партнерима укључујући и Србију".

       "Влада Србије одредила је интеграцију у ЕУ као стратешки приоритет земље. Да би напредовала на путу интеграције у ЕУ, Србија се мора постепено ускладити са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, у складу с Преговарачким оквиром за приступање ЕУ. Очекујемо да ће се Србија понашати у складу с тим опредељењем како не би била нарушена њена европска перспектива", навео је Стано.

       Стано је подсетио да је анексија Крима за ЕУ "очигледно кршење међународног права, а Крим део украјинске територије".

       "Овде се ради о вредностима и начелима на којима се темељи ЕУ, што је јасно свакој држави чланици ЕУ, а такође би требало бити јасно и свакој земљи која тежи чланству у ЕУ", додао је.

       Србија је 7. децембра гласала против резолуције Генералне скупштине Уједињених нација (УН) којом се од Русије тражи да што пре прекине "привремену окупацију" Крима, украјинског полуострва које је припојила 2014.

       За усвајање резолуције која се односи се на милитаризацију Крима, Севастопоља и делова Црног и Азовског мора, гласале су 63 земље, 17 је било против, док су 62 земље биле уздржане.

       Према подацима са сајта УН, резолуцију су, између осталих, подржале Сједињене Државе, Велика Британија, Немачка и Француска.

       Осим Србије, против су гласале и Русија, Кина, Куба, Северна Кореја, Белорусија, Јерменија, Киргистан, Иран, Сирија...

       Све земље кандидати и потенцијални кандидати за чланство у ЕУ гласале су за усвајање резолуције УН о Криму, осим БиХ која је била уздржана.

       (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари