Српској заједници на Косову „одговарајући ниво самоуправљања“

„ИМПЛЕМЕНТАЦИОНИ АНЕКС СПОРАЗУМА О ПУТУ НОРМАЛИЗАЦИЈЕ ОДНОСА ИЗМЕЂУ КОСОВА И СРБИЈЕ“

* У тексту анекса који је објавила ЕУ наводи се да се Косово и Србија слажу да неће блокирати примену ниједног члана" и да ће се "сви разговори повезани са имплементацијом Споразума одвијати у оквиру дијалога под окриљем ЕУ

* Ради примене члана седам Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога

* ЕУ ће одмах по усвајању Споразума и анекса започети процес измене критеријума за Поглавље 35 за Србију због нових обавеза које проистичу из Споразума и Анекса

___________________________________________________________

         У ТЕКСТУ "Имплементационог анекса Споразума о путу нормализације односа између Косова и Србије", који је ноћас објавила ЕУ, наглашено је да се Београд и Приштина обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и Анекса експедитивно и у доброј вољи.

         - Стране примају к знању да ће Споразум и Имплементациони анекс постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије ЕУ - наводи се у тексту објављеном на сајту Службе за спољне послове ЕУ.

         У тексту се додаје да стране прихватају да ће ЕУ одмах по усвајању Споразума и овог анекса започети процес измене критеријума за Поглавље 35 за Србију због нових обавеза које проистичу из Споразума и Анекса.

         - Ради примене члана седам Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдила ЕУ - наводи се у тексту, објављеном након састанка у Охриду.

         Једна од тачака гласи да су "стране сагласне да у року од 30 дана формирају заједнички одбор за праћење, којим ће председавати ЕУ" и да ће "спровођење свих одредаба бити обезбеђено и надгледано од заједничког одбора за надзор".

         - Ради примене члана девет Споразума, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана да би био обезбеђен инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити дистрибуисана пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у потпуности спроведене - наглашава се у тексту.

         У тексту се додаје да ће агенда косовске Специјалне групе за нормализацију подједнако одражавати нове обавезе Косова које произилазе из Споразума и овог анекса.

         - Стране су сагласне да хитно усвоје декларацију о несталим особама, како је договорено у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ - наводи се у тексту.

         Такође је наведено да се "Косово и Србија слажу да неће блокирати примену ниједног члана" и да ће се "сви разговори повезани са имплементацијом Споразума одвијати у оквиру дијалога под окриљем ЕУ".

          - Косово и Србија прихватају да свако непоштовање сопствених обавеза из Споразума, овог анекса или претходних споразума постигнутих у оквиру дијалога може имати директне негативне последице на процесе њиховог приступања ЕУ и на финансијску помоћ коју добијају од ЕУ - наводи се на крају текста објављеног на сајту Службе за спољне послове ЕУ.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари