Србија појачала војне контакте са Западом и НАТО, са Русијом током 2022. – само церемоније

НАЈАВЉЕНА И ЗАЈЕДНИЧКА ОБУКА СА АРМИЈАМА САД, РУМУНИЈЕ, ГРЧКЕ И СЛОВЕНИЈЕ

Адмирал Роб Бауер и Александар Вучић

* Посета Београду шефа Војног комитета НАТО, холандског адмирала Роба Бауера, последња је у низу у области војне сарадње на линији Србија-Запад

* Интензивнији контакти са земљама Запада почели су у септембру посетом команданта Националне гарде Охаја генерал мајора Џона Хериса. Тема посета била је војна сарадња, генерал Херис имао је више званичних састанака војне и цивилне природе. Вучић је уручио Херису Орден српске заставе другог степена

_____________________________________________________

         СУСРЕТИ званичника Србије и високих војних представника Запада и НАТО у последња два месеца су интензивирани а најављена је и заједничка обука са војскама САД, Румуније, Грчке и Словеније.

         Како наводи портал Балканска безбедносна мрежа, посета председавајућег Војног комитета НАТО, холандског адмирала Роб Бауера Србији, последњи је у низу званичних састанака у области војне сарадње на линији Србија-Запад.

         "Бауер је прво имао састанак са српским војним врхом, а дочекао га је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић. Теме разговора биле су актуелна безбедносна ситуација у региону и свету, као и сарадња са снагама КФОР у јужној српској покрајини, које се на Косову налазе под мандатом Савета безбедности УН, али су под командом НАТО", пише у тексту.

         Бауер је разговарао и са председником Србије Александром Вучићем и заједнички закључак је био да "треба избећи даљу ескалацију на Косову и Метохији".

         "Интензивнији контакти са земљама Запада почели су у септембру посетом команданта Националне гарде Охаја генерал мајора Џона Хариса. Тема посета била је војна сарадња, генерал Харис имао је више званичних састанака војне и цивилне природе. Вучић је уручио Харису Орден српске заставе другог степена.

         Током посете делегација Ваздухопловства Националне гарде Охаја и посада авиона КЦ-135, којим је комплетна делегација дошла у Србију, имала је експертске разговоре са колегама из Ратног ваздухопловства ВС на тему безбедности летења", додаје се.

         У Србију је затим дошао нови командант Европске команде за специјалне операције Војске САД генерал мајор Стивен Едвардс. Разлог посете било је присуство обележавању годишњице Мисије Халијард, спасавања савезничких пилота у Србији у Другом светском рату а Едвардс је имао и састанак са начелником Генералштаба Војске Србије.

 Америчком генералу Џону Харису

Орден српске заставе другог степена

         Интензивиране су и активности у региону, па је тако Мојсиловић посетио Румунију, где је разговарао о заједничким вежбама и обуци специјалних јединица, а уследиле су посете Словенији и Грчкој.

         "На сајту Министарства одбране Србије у рубрици 'Међународна војна сарадња' наведено је пет активности разговора делегација нижег нивоа на тему сарадње у области одбране, а које су одржаве у септембру и октобру. Београд је посетио и нови командант КФОР-а, италијански генерал мајор Микеле Ристучо, с тим да то није активност међународне војне сарадње већ редовни састанак који начелник Генералштаба Војске Србије има са сваким новим командантом међународних снага у јужној српској покрајини", наводи портал.

         Активности војне обуке неборбеног карактера нису прекидане и поред мораторијума на обуку и војне вежбе са партнерима који је Влада Србије донела крајем фебруара, због почетка рата Русије и Украјине. Највише активности има у Центру Атомско-биолошко-хемијске одбране у Крушевцу.

         Од избијања руско-украјинског рата, није било ниједне званичне активности са Оружаним снагама Русије, осим њиховог званичног присуства на догађајима као што су полагање венаца или обележавање важних датума из Другог светског рата.

         (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари