Србија ће за четири недеље КЕДС и КОСТТ омогућити приступ Валачу

БЕОГРАД И ПРИШТИНА УЗ ПОСРЕДОВАЊЕ ЕУ УСАГЛАСИЛИ „МАПУ ПУТА“ ЗА ЕНЕРГЕТИКУ

* КОССЕВ: Од децембра претпрошле године, енергетски систем на Северу Косова више није део контролне области српског ЕМС-а. Косовски преносни оператор за електричну енергију КОСТТ преузео је управљање електросистемом и на Северу Косова

* Тада је и престала могућност спровођења интерне размене електричне енергије између ЈП ЕПС и КОСТТ за потребе снабдевања потрошача на КиМ. Ипак, радници у Валачу су и даље на платном списку електро мреже Србије

* ФАКТИ: Приштина девет година пљуцка на Заједницу српских општина, а Србија њој - за награду - нова реална препуштања упакована као "мапа пута". Нико из Београда - са каквом-таквом преговарачком позицијом - не би им препустио ни чачкалицу док КиМ/Шиптари не испуне све везано за ЗСО. Још би тражио да то буде политичка аутономија... 

       „БЕОГРАД и Приштина су уз посредовање ЕУ усвојили споразум о примени мапе пута за енергетику у Бриселу“, потврдио је Мирослав Лајчак на Твитеру, на којем се оглашава са вестима уз назнаку да се ради о споразуму између Косова и Србије.

       РУЕ ће издати лиценцу Електросеверу – прва је тачка овог споразума.

       У року од седам дана Електросевер ће КЕДС-у и КОСТТ-у доставити податке о потрошачима, а у року од 30 дана КЕДС и КОСТТ имаће приступ Валачу.

       Објављујемо текст постигнутог споразума, који је објавио европски посредник, на ком се не виде потписи страна.

       Лајчак је споразум објавио уз додатну фотографију са главним преговарачима Београда и Приштине - Петром Петковићем и Бесником Бисљимијем.

       У међувремену, исти текст споразума на свом Твитер налогу, објавио је и Бисљими.

       „Коначно смо усвојили мапу пута за имплементацију енергетских споразума из 2013. и 2015. године. Ово омогућава фактурисање електричне енергије у четири општине на северу Косова, у складу са косовским законима и регулаторним системом“, написао је Бисљими.

       Ово је друга најважнија вест у пољу енергетике од када је Север издвојен из контролне области Електромрежа Србије и припојен енергетском блоку Албаније и Косова (ОСТ).

       Од тада рачуни за утрошену струју на Северу - од децембра 2020. године, када је Север издвојен из контролне области ЕМС-а - покривају се из буџета Косова.

       До септембра 2013. године, енергетски систем на Северу био је раскачен у односу на косовски систем. Струја на Северу у Валач је стизала из Новог Пазара, и преко дистрибуционог вода из правца Рашке којим се снабдевају Лешак и Трепчина флотација, (ово потоње чак и данас, око 13 посто).

       Тек када је урађена реконекција Валача након Бриселског споразума о енергетици, у септембру 2013, јер је једна од тачака била управо то, струја је физички могла да стигне са југа.

       Како је недавно за КоССев сведочио извор добро упознат са ситуацијом у енергетском сектору, ЕПС је и даље наставио тада да снабдева, фактурише на крају месеца и истовремено покрива рачуне које грађани нису плаћали.

       Међутим, у косовским медијима већ годинама постоји серија извештаја о томе како су заправо грађани Косова својим увећаним рачунима за електричну енергију покривали трошкове потрошача на Северу.

       Не поричући да су грађани на југу (могуће) плаћали повишене рачуне, или чак и да им је дат одговор да је то било ради покривања трошкова потрошача на Северу, извор нашег портала је сведочио да то „сигурно није“ због утрошене електричне енергије на Северу, из „простог разлога јер је тај трошак све до децембра претпрошле године ишао на терет ЕПС-а“.

       Од децембра претпрошле године, енергетски систем на Северу Косова више није део контролне области српског ЕМС-а.      Косовски преносни оператор за електричну енергију КОСТТ преузео је управљање електросистемом и на Северу Косова.

       Тада је и престала могућност спровођења интерне размене електричне енергије између ЈП ЕПС и КОСТТ за потребе снабдевања потрошача на КиМ. Ипак, радници у Валачу су и даље на платном списку електро мреже Србије.

Мапа пута за имплементацију

енергетских споразума

    У циљу превазилажења кризе и проблема у енергетском сектору, узимајући у обзир Аранжмане у вези са енергетиком од 8. септембра 2013. (Споразум о енергетици 2013.), и Закључке фасилитатора ЕУ о имплементацији Енергетског споразума из 2013.

    Споразумом од 25. августа 2015. године („Споразум о енергетици из 2015.“), стране су се сагласиле са следећом мапом пута:

    1. РУЕ ће издати лиценцу за снабдевање Електросеверу, РУЕ ће обезбедити поштовање услова утврђених лиценцом за снабдевање, у складу са Косовским правним и регулаторним оквиром

    2. У року од седам дана од издавања лиценце за снабдевање, Електросевер ће доставити КЕДС-у и КОСТТ-у најновије доступне податке о потрошачима, преко ЕУ

    3. У року од 10 дана од издавања лиценце за снабдевање, Електросевер потписаће неопходне техничке споразуме са КОСТТ-ом и КЕДС-ом за рад на енергетском тржишту Косова, односно Оквирни споразум о правилима тржишта електричне енергије са КОСТТ-ом, Споразум о билансној одговорности са КОСТТ-ом, Уговор о повезивању са КЕДС-ом и комерцијални споразум са КЕДС-ом за пружање услуга дистрибуције (фактурисање, наплата рачуна, одржавање и физичко прикључивање нових потрошача) у четири општине са већинским српским становништвом на северу, из става 1 чл. 5 Споразума из 2013.

    4. У року од 15 дана од потписивања неопходних техничких споразума са КОСТТ-ом, Електросевер ће добити Енергетски идентификациони код (ЕИЦ) за обављање активности предвиђених лиценцом за снабдевање.

    5. У складу са чл. 14. Енергетског споразума из 2015. године, у року од 30 дана од издавања дозволе за снабдевање, КЕДС и КОСТТ (под олакшицама ЕУ, ако је потребно) ће имати приступ подстаници Валач/Валак, као и другој инфраструктури за пренос и дистрибуцију.

    6. У року од 45 дана од издавања лиценце за снабдевање, КОСТТ и КЕДС ће, након консултација са Електросевером, поднети РУЕ план улагања и потребне трошкове одржавања и губитке на мрежи, на основу детаљног разматрања постојеће инфраструктуре.

    7. У року од 21 дан након подношења инвестиционог плана и потребних трошкова одржавања и губитака на мрежи, РУЕ ће у принципу одобрити ове планове, трошкове и губитке.

    8. У случају непоштовања одредби ових усаглашених закључака након 100 дана од издавања дозволе за снабдевање, РУЕ може одлучити да суспендује и/или повуче дозволу за снабдевање издату Електросеверу, уз претходну консултацију између страна, уз помоћ ЕУ, у периоду од највише 15 дана. ЕУ ће дати стручно мишљење ако то затражи најмање једна од страна.

    9. Успешна имплементација договорене мапе пута не доводи у питање обавезе Страна да у потпуности имплементирају енергетске споразуме из 2013. и 2015. године.

       https://kossev.info/postignut-sporazum-o-energetici-elektrosever-dobio-l...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари