Шолц: Признање независности Косова - део дијалога о нормализацији односа Србије и Косова

НОВУ СЕРИЈУ ПРЕГОВОРА ОТВОРИЋЕ БЕСНИК БИСЉИМИ И ПЕТАР ПОПОВИЋ

* Немачки канцелар: Документ (свеобухватни споразум) имаће много детаља, али ће се ту наћи и признање Косова

* КУРТИ: Дијалог се мора фокусирати на међусобно признање које треба да буде у центру, а не на крају преговора са Србијом

______________________________________________________

       НЕМА најава када ће доћи до наредног сусрета Србије и Косова на највишем политичком нивоу у Бриселу, што је био циљ неформалне вечере коју је 4. маја, на иницијативу немачког канцелара, у Берилну организовао специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.

       Лајчак је на крају сусрета потврдио да ће се 13. маја састати главни преговарачи Косова и Србије - Бесник Бислими (Бисљими) и Петар Петковић, али је то најавио и 29. априла.

       Путем Твитера се огласио и косовски премијер Албин (Аљбин) Курти који такође није говорио о будућем сусрету са београдским саговорником у оквиру дијалога.

       "Недавна руска агресија у Украјини допринела је нашим неслагањима. Али остајемо привржени принципијелном дијалогу са Србијом у циљу споразума који је усмерен на узајамно признавање", објавио је Курти.

       Будући сусрет са Вучићем, како је Курти изјавио новинарима у Берлину, зависиће од онога што ће се постићи током сусрета главних преговарача 13. маја у Бриселу.

       Премијер Косова Албин Курти и председник Србије Александар Вучић су се уочи неформалне вечере 4. маја у Берлину састали са немачким канцеларом Олафом Сцхолтзем (Шолц).

       Шолц их је позвао на одвојене сусрете како би их охрабрио да наставе преговоре о нормализацији односа будући да је дијалог стагнирао прошле године.

Шолц: И признање независности

Косова део дијалога

       Немачки канцелар је након разговора изјавио да је и признање независности Косова део дијалога о нормализацији односа Србије и Косова.

       Он је навео да је напредак у дијалогу од "огромног" значаја како за мир и стабилност у Југоисточној Европи, тако и за евроинтеграције обе земље.

       Осврћући се на будући споразум између Приштине и Београда, немачки канцелар је рекао да ће документ имати много детаља, али да ће се ту наћи и признање Косова.

       "Дијалог се мора фокусирати на међусобно признање", изјавио је премијер Косова на заједничкој конференцији за новинаре са немачким канцеларом, Берлин, 4. мај 2022.   

Курти: Међусобно признање

да буде у центру дијалога

       Косовски премијер Албин Курти је на конференцији за новинаре са Шолцом такође нагласио да "међусобно признање треба да буде у центру, а не на крају процеса" преговора са Србијом.

       Шолц је на конференцији за новинаре са Вучићем рекао да све договорене обавезе у дијалогу Србије и Косова морају бити испоштоване и да једнострани потези нису од користи.

       "Разговарао сам са председником Вучићем колико је важан напредак у дијалогу који треба да води до свеобухватног споразума. Сва отворена питања треба да се реше у оквиру дијалога, то захтева храброст и одлучност и све договорене обавезе морају бити испоштоване", рекао је Шолц.

       https://www.slobodnaevropa.org/a/vucic-kurti-berlin-sastanak/31832803.html

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари