Пич почео да оставља трагове: Лондон не подржава само Дејтонски споразум, него и дејтонски процес

ТВРДИ: „ВОЈНО ПРИСУСТВО БРИТАНИЈЕ У РЕГИОНУ СЛУЖИ КАО ПОДРШКА ЕУ У БиХ И НАТО НА КОСОВУ“

* У интервјуу ББЦ на српском истакао да је једну дилему разјаснио током боравка у Србији, једној од потписница Дејтонског споразума, а то је да Србија у БиХ има конструктивну улогу: „Не видим Београд као препреку ка стабилној БиХ

* На питање да ли коначно решење за односе Београда и Приштине укључује међусобно признање, Стјуарт Пич навео да је то питање за дијалог и дискусију, а на питање да ли то значи да признање не мора бити финални исход, рекао да „то јесте нешто што бисмо очекивали, влада Велике Британије је признала Косово“

* „Није на мени да спекулишем о чему се разговарало током посете Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара Београду и Приштини, као и о будућим решењима - моја улога је да подржавам дијалог

_____________________________________________________

         БРИТАНСКИ изасланик за Западни Балкан Стјуарт Пич истакао је у интервјуу за ББЦ на српском, коментаришући ситуацију у БиХ, да је позиција Велике Британије да подржава Дејтонски споразум, Канцеларију високог представника (ОХР) и „човека на тој функцији Кристијана Шмита“ те мисију Европске уније ЕУФОР „која обезбедује стабилност“.

       На констатацију „да компликована политичка и национална структура дејтонске БиХ често доводи до кризе и застоја, па и сумње у исцрпљеност вредности Дејтонског споразума“, Пич каже да тај концепт и даље има подршку Лондона.

       - Подржавамо дејтонски процес и Дејтонски споразум, као и међународно присуство које је из њега проистекло - каже Пич.

       Истиче да Британија наставља да се залаже за пуну имплементацију институција БиХ - да људи могу да седну заједно и створе боље услове за људе.

       Пич указује да је једну дилему разјаснио током боравка у Србији, једној од потписница Дејтонског споразума, а то је да Србија у БиХ има конструктивну улогу.

       - Не видим Београд као препреку ка стабилној БиХ - подвукао је Пич.

       Изјавио је да је улога Европске уније да води дијалог између Београда и Приштине, док је улога Велике Британије, односно његова, да тај дијалог подржи.

       Пич је одбацио било какву спекулацију о моделима односа Београда и Приштине о којима би могло да се преговара.

       - Није на мени да спекулишем о чему се разговарало током посете Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара Београду и Приштини, као и о будућим решењима - моја улога је да подржавам дијалог - нагласио је Пич.

       За Лондон би, како каже, успех тих преговора био било какво решење које би донело нешто добро за све људе у региону.

       На питање да ли оно укључује међусобно признање, Пич одговара да је то питање за дијалог и дискусију, а на питање да ли то значи да признање не мора бити финални исход, Пич наводи да „то јесте нешто што бисмо очекивали, влада Велике Британије је признала Косово“.

       - Али ја овде и сада у Београду не желим да постављам такве границе, то је на другима, а ми ћемо бити у позадини и подржавати процес – истакао је.

       На констатацију да су „неке границе у односима Београда и Лондона померене када је предсједник Србије Александар Вучић јавно оптужио Велику Британију да стоји иза акција специјалне полиције Косова у северним општинама, већински насељеним Србима у октобру прошле године“, Пич је такве оптужбе одбацио.

       - Одбацујем све оптужбе - војно присуство Британије у региону служи као подршка Европској унији у БиХ и НАТО-у на Косову, и тако је већ много година - тврди Пич, који је 2000. године био војник НАТО-а на Косову“.

       Када је реч о априлским изборима, на питање да ли те изборе у Србији види као регуларне и по европским стандардима, Пич је рекао: „Наравно, наставићемо да поштујемо исход који ће донети ти избори“.

       Замољен да прокоментарише притужбе опозиције да се избори не одржавају у складу са демократским стандардима и европском праксом, Пич каже да није на њему да о томе спекулише, али да не види оно што опозиција тврди.

       Пич закључује да би желео да види напредак и наду у бољу будућност људи у региону, додајући да Велика Британија подржава евроатлантски пут региона и да тај пут остаје приоритет за британску владу.

       Стјуарт Пич од децембра 2021. године ради као британски специјални изасланик за Западни Балкан, а недавну прву посету Београду и Приштини искористио је да се представи онима са којима ће сарађивати.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари