Петковић: Нека се Курти не заварава да је своје мере само одложио

УПОЗОРИО ПРИШТИНУ ДА ЈЕ ФОРМИРАЊЕ АЈЕДНИЦЕ СРПСКИХ ОПШТИНА ЈЕДИНИ ПУТ КА МИРУ

* Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар ПЕТКОВИЋ: Пет минута је било довољно да Курти повуче једностране одлуке и да се сачува мир

* ФАКТИ: Петковић поставља приштинском режиму питање „шта још треба да се деси“ па да крене формирање ЗСО. Још важније је питање: шта треба да се деси па да званични Београд објави и Куртију и његовим заштитницима: нема преговора ни о чему док се не формира ЗСО?! А може и овако: ако наредних пола године нема ЗСО – враћамо се на стање пре Бриселског споразума. Још боље: враћамо се, што би рекао Додик, „изврорној резолуцији 1244“...

________________________________________________________

       ДИРЕКТОР Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић позвао је Аљбина Куртија да каже колико Срби на КиМ чекају на формирање Заједнице српских општина и шта још треба да се деси да би се почело са активностима за поштовање првих шест тачака Бриселског споразума.

       Петковић, наиме, поручује да је то једини пут за успостављање трајног мира и стабилности на простору Косова и Метохије.

       - Уместо да покрене процедуре за испуњавање обавеза преузетих у Бриселу чији је Европска унија гарант, Курти наставља са кампањом дезинформација и напада на званични Београд и Србе на северу Косова и Метохије које оптужује за своје нечасне и опасне намере - каже Петковић и додаје да су једине дезинформације даје Курти који је "кршење споразума и једностране потезе, гомилање припадника РОСУ, лажне вести и звецкање оружјем желео да представи као успостављање мира и некаквог реципроцитета у покрајини".

       Петковић каже и да је једина и права истина да се Курти са својим специјалним јединицама, којима командује, спремао да изврши незапамћено насиље над Србима на КиМ и да је „катастрофа избегнута само захваљујући мирној, сталоженој, дипломатски изваганој, али пре свега, одлучној политици председника Александра Вучића“.

       - Оног тренутка када је Курти повукао своје једностране мере, повукли су се и Срби са севера КиМ. Дакле, пет минута је било довољно да Курти повуче своје једностране одлуке и да се сачува мир. То је једина истина. Нека се не заварава Курти да је своје мере само одложио, јер добро зна да Срби никада неће пристати на кршење споразума и одузимање њихових легитимних људских права - поручио је директор Канцеларије за КиМ и додао да је једино место где се договори постижу и тензије смирују преговарачки сто, "а никако некакве базе 'Белведере' и други бункери у којима Курти припрема своје насилне акције".

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари