Петковић: На КиМ су и легалне и легитимне регистарске таблице „КМ“

„НЕ ПОСТОЈИ НИ ОБАВЕЗА НИТИ ПОТРЕБА ЗА ЗАМЕНЕ ИЛИ ПРЕРЕГИСТРАЦИЈЕ“

* Реагујући на позив Европске комисије Приштини да продужи рок за пререгистрацију возила са таблицама "КМ", Петар Петковић оценио да се показује да представници ЕУ или не познају или намерно селективно читају споразуме и парцијално их цитирају

___________________________________________________

       ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је да су регистарске таблице „КМ“ легалне и легитимне на простору Косова и Метохије, додајући да се оне, у складу са закључцима од 30. септембра 2021. године, прекривају стикерима, као и сваке друге таблице Србије на аутомобилима који улазе на простор покрајине.

       Реагујући на данашњи позив Европске комисије Приштини да продужи рок за пререгистрацију возила са таблицама „КМ“, Петковић је оценио да се показује да представници ЕУ или не познају или намерно селективно читају споразуме и парцијално их цитирају.

       Он је у саопштењу за јавност подсетио представнике Европске комисије да тачка 4 Договора у вези са финализацијом спровођења Споразума о слободи кретања из 2011. године, који је усвојен у Брисел у септембру 2016. године, предвиђа продужетак рока за пререгистрацију возила.

       Петковић је указао да је свима добро познато да је на основу закључака из Брисела од 30. септембра 2021. године о употреби режима стикера Приштина примењивала налепнице и за возила са „КМ“ таблицама, чиме је и практично и формално признала да се на те таблице не може односити процес пререгистрације.

       Све то, како је објаснио, показује да су таблице „КМ“ легалне и легитимне на Коосву и Метохији због чега не постоји ни обавеза, нити потреба да се оне замене или пререгиструју на такозване „РКС“ таблице, посебно у ситуацији када је Приштина противправно 2020. године укинула статусно неутралне „КС“ таблице.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари