НС: Постоји криминална спрега јавних извршитеља, адвоката и јавних комуналних предузећа

„ОТИМАЈУ ОГРОМАН НОВАЦ УГЛАВНОМ ОД НАЈСИРОМАШНИЈИХ ГРАЂАНА“

* Адвокат Јовица ТОДОРОВИЋ из Народне канцеларије Народне странке затражио је да "одговарају сви који су на овај начин, а на штету грађана и јавних буџета, остварили противправну имовинску корист": "Сиромашнима се 'гули кожа с леђа' чим задоцне с плаћањем комуналија, које често не могу да плате јер су остали без посла или имају мале пензије"

* „Најважније је законом забранити наплату новчаних потраживања јавном продајом непокретности која представља дужников једини дом

_______________________________________________________

       НАРОДНА странка затражила је да надлежни истраже "криминалну спрегу" јавних извршитеља, појединих адвоката и јавних комуналних предузећа којом се како су навели, "отимају огромна новчана средства од углавном најсиромашнијих грађана и сливају у приватне џепове".

       Адвокат Јовица Тодоровић из Народне канцеларије Народне странке затражио је да "одговарају сви који су на овај начин, а на штету грађана и јавних буџета, остварили противправну имовинску корист".

       "Сиромашнима се 'гули кожа с леђа' чим задоцне с плаћањем комуналија, које често не могу да плате јер су остали без посла или имају мале пензије", навео је Тодоровић а пренела Народна странка.

       Оценио је да је најважније законом забранити наплату новчаних потраживања јавном продајом непокретности која представља дужников једини дом.

       "Захтевамо и да адвокатске коморе забране овакав рад адвоката и да све који су се бавили фиктивним пружањем правне помоћи санкционишу, као и да Комора јавних извршитеља ревидира њихову тарифу тако да из ње искључи наплату трошкова за радње које јавни извршитељ није предузео", казао је Тодоровић.

       Оптужио је "поједине адвокате" да дају печате и факсимиле "својим назови клијентима, јавним комуналним предузећима", што је како је навео, забрањено правилима адвокатске професије.

       "У административним службама тих предузећа се затим састављају, умножавају и експедују опомене пред утужење и предлози за покретање поступка принудне наплате од грађана, на које се само 'лупају' адвокатски печати и факсимили, што је такође забрањено правилима адвокатуре", рекао је Тодоровић.

       Навео је да потом "на сцену ступају јавни извршитељи, који на све додају своје трошкове, међу којима су неки потпуно бесмислени и апсурдни, али су прописани њиховом тарифом".

       "Јавним извршитељима су поверена јавна овлашћења, а то значи да они могу државном силом да од сиротиње наплате уз, често врло низак дуг за комуналне услуге јавних предузећа, овако увећане, енормне трошкове", рекао је Тодоровић.

       Додао је да не постоје законске препреке да се потраживања по основу комуналија не могу наплатити продајом некретнине у којој дужник живи.

       "Дуг по основу изношења ђубрета, ако осиромашени грађанин не може да га плати, може да доведе до јавне продаје стана или куће који су му једини кров над главом, што се у неким случајевима и догодило", рекао је Тодоровић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари