Немачко-француски нон пејпер Србији за признање Косова* нуди аутономију севера покрајине

АМБАСАДОР НЕМАЧКЕ У ПРИШТИНИ  ОБЈАВИО ПРЕКО ТВИТЕРА ДА СЕ РАДИ О „ЛАЖНОЈ ВЕСТИ“

Овако они то замишљају-цртају-намећу

не прљајући своје пречисте ручице

* Нови `документ` лансиран преко шиптарског приштинског дневног листа „Коха“, а у њему се наводи да би српски аутономсни округ обухватао територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Сјеверну Митровицу и град Зубин Поток са 63 села. Дакле: не и Грачаницу и остало што би било у саставу Заједнице српских општина

* Наводно би округ имао право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културе, образовања, здравства, социјалне заштите правосуђа, полицијске службе, урбаног развоја и европске сарадње, у складу са уставом тзв. Косова

_________________________________________________________

       ПРИШТИНСКИ дневни лист „Коха“ под ознаком „ексклузивно“" објавио је вест да је дошао у посед документа, тзв. нон пејпера о промени граница на Балкану.

       Истовремено је пласирао и тврдњу да су фамозни `документ`- нон пејпер 2 -  саставиле Француска и немачка и да је намењен наставку дијалога Београда и Приштине јер садржи оквир за даље преговоре.

       „Коха“ чак наводи да се ради о немачко- француској иницијативи за наставак дијалога Београда и Приштине и његово закључивање коначним споразумом.

       Приштински лист признаје да није могао да потврди аутентичност тог незваничног документа, према којем ће се Србија и тзв. Косово међусобно признати.

       Према том нон пејперу, био би створен "аутономни округ северног Косова", у складу са законима и уставом тзв. Косова.

Амбасадор Немачке у Приштини

признаје да `документ` постоји

       Српска православна црква имала би "привилеговани статус", док би се Србија, након ратификације правно обавезујућег споразума, била дужна да "не омета чланство Косова у међународним и регионалним организацијама".

       Наводи се да ће све што буде договорено подржати чланице ЕУ и САД, а да би процес требало да буде завршен пре краја фебруара 2022. године.

       Према том "нон пејперу", тзв. аутономни округ северног Косова имао би право регулисања законодавства на регионалној основи у областима економије, финансија, власништва над инфраструктуром, културе, образовања, здравства, социјалне заштите правосуђа, полицијске службе, урбаног развоја и европске сарадње, у складу са уставом тзв. Косова.

       Тај округ обухватао би територију градова Звечан са 35 села, Лепосавић са 72 села, Сјеверну Митровицу и град Зубин Поток са 63 села.

       Поводом објављеивања нон пејпера 2, огласио се немачки амбасадор  у Приштини Јорн Рохде.

       Преко Тњитера је објавио да је реч о лажној вести:

       „Можда тај папир постоји, али сигурно да није немачко- француски", навео је он и додао да Берлин у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ и руководством Мирослава Лајчака, што је немачки министар спољних послова Хајко Мас подвукао током боравка у Приштини прошлог четвртка.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари