Министар СРЈ Горан Матић: И Ескобар је био упућен у убиство Ђукановићевој саветника

ИЗЈАВИО 2000. ДА ЈЕ ЦИА ОРГАНИЗОВАЛА УБИСТВО ГОРАНА ЖИГИЋА, МОЖДА И ПАВЛА БУЛАТОВИЋА

Габријел Ескобар

* Објавио снимак телефонског разговора између Шона Бернса, шефа америчке канцеларије у Дубровнику, и Габријела Ескобара, економског службеника за Црну Гору, "непосредно после Жугићевог убиства". Ескобар је јавио Бернсу да је "задатак извршен професионално"

_________________________________________________

       НАЈАВЉУЈЕ се да ће Џо Бајден за свог специјалног изасланика за Западни Балкан поставити Габријела Ескобара.

       Важну фигуру у амбасади САД у Београду, која је обављала важне задатке у Ираку и у време када је Вашингтон преко ЦИА Србији (и СРЈ) спремао 5. октобар.

       Ево информације из 2000-те године која сведочи да је Ескобарова каријера сасвим у складу са његовим лицем и изразом очију:

       „Америчка обавештајна служба ЦИА организовала је убиство Горана Жугића, саветника црногорског председника за безбедност, а у организацији атентата учествовао је и министар унутрашњих послова Црне Горе Вукашин Мараш - рекао је Горан Матић, савезни секретар за информисање, на конференцији за новинаре у Палати Федерације у Београду.

       - Убиство има политичку позадину и извршено је у режији ЦИА која је у потпуности иза тога - додао је Матић, а новинарима је као доказни материјал пуштен телефонски разговор између Шона Бернса, шефа америчке канцеларије у Дубровнику, и Габријела Ескобара, економског службеника за Црну Гору, "непосредно после Жугићевог убиства".

       Ескобар је у овом телефонском разговору јавио Бернсу да је "задатак извршен професионално".

       - Шеф Ескобару и Бернсу је Џемс Свајгерт, шеф радне групе за Балкан у Стејт департменту чији је шеф, иначе Медлин Олбрајт, тако да ова спирала злочина одлази директно до највишег врха америчке администрације - нагласио је Матић.

       Рекао је и да ЦИА "уклања своје играче кад процени да им је истекао рок трајања, а то се десило и у овом случају".

       - Овим терористичким актом ЦИА је желела да изведе атак с циљем да то дело припише Београду односно Србији, и тиме Марашу уклони препреку да контролише црногорског председника Мила Ђукановића.

       Матић тврди и да је министар Мараш "централна фигура" у овом убиству, а да је Марашев сарадник Бели Распоповић директно укључен у убиство.

       На питање да ли то значи да Мило Ђукановић није амерички човек, Матић је одговорио да је "један човек жртвован да би се Мило довео у ред јер је превише почео да шета по Европи".

       - ЦИА је проценила да је неопходно да Марашу уклони блокаду у контроли Ђукановића, а то је био Жугић - објаснио је Матић.

         По тврдњи Матића, ЦИА има организовану групу за припрему "терористицких аката" на територији СР Југославије, цији је координатор шеф радне групе за Балкан Стејт дипартмента Џејмс Свајгерт, а у којем су и шеф америчке канцеларије у Дубровнику Шон Бернс и службеник УСАИД у Дубровнику Пол Дејвис.

       Свајгертов надређени је помоћник америчког државног секретара Џејмс Добинс.

       Ескобар, звани "Гејб", у истом разговору, вођеном у 23.59, поменуо је програмског асистента УСАИД у Подгорици Небојшу Чагоровића, који му је рекао да је "било професионално и да је задатак извршен", као и да се "догодило пре 20 минута".

       Шон Бернс је Ескобару рекао да су за "сутра (1. јуни 2000.) добили црвено светло" и да "нема кретања".

       Према Матићу, термин "црвено светло" је знак да се не одлази на територију Црне Горе неко време.

       „ЦИА је дубоко инволвирана у политичке, економске и друге токове у Црној Гори, са циљем да подрије систем у СРЈ. ЦИА од октобра прошле године прешла на нове видове деструкције система у СРЈ са циљем да се подрије њена безбедност и да је то учињено пошто планови са "политичким плаћеницима у опозицији" нису дали резултате“.

       Матић је додао да је то "лекција за све плаћенике из опозиције у Србији, али и за ЦИА, јер није свемогућа и постоји организовани систем (у СРЈ) који ће спречити тероризам".

       На питање да ли ЦИА стоји и иза последњих убистава неколико јавних и политичких личности у Београду, Матић је рекао да "неке индиције упућују на то да је у случају убиства југословенског министра одбране Павла Булатовића била слична игра", као и неким другим слућајевима.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари