Лајчак: Очекујем да Вучић и Курти 27 фебруара прихвате „европски план“

НАГЛАСИО ДА ЋЕ ПЛАН ПОСТАТИ ДОСТУПАН ЈАВНОСТИ КАДА ГА ПРИХВАТЕ ОБЕ СТРАНЕ

* „Постаће обавезујући и за једну и за другу страну. То није привремени споразум, после њега ће се наставити процес свеобухватне нормализације односа који треба да се заврши потписивањем свеобухватног споразума, пре уласка Србије и Косова у Европску унију“

* „У последње време, председник Вучић у јануару, а премијер Курти у фебруару су рекли да прихватају тај предлог. Значи време је сазрело да организујемо састанак у Бриселу и очекујемо од наших партнера да званично и јавно прихвате тај предлог и да разговарамо о његовој имплементацији“

* „Ако би једна или обе стране одбиле тај предлог - то би био негативан сигнал да нису спремне да нормализују међусобне односе и да нису спремне да брже крену европским путем“

_______________________________________________________

         СПЕЦИЈАЛНИ изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да очекује да ће Београд и Приштина на састанку у Бриселу, у понедељак, 27. фебруара прихватити европски план за решавање косовског питања.

         „План, који верујем да ћемо да прихватимо у понедељак, постаће обавезујући и за једну и за другу страну. То није привремени споразум, после њега ће се наставити процес свеобухватне нормализације односа који треба да се заврши потписивањем свеобухватног споразума, пре уласка Србије и Косова у Европску унију“, рекао је Лајчак у интервјуу Танјугу.

         Истакао је да ће документ бити доступан јавности када буде прихваћен од обе стране, односно и Београда и Приштине.

         Упитан да ли заказани састанак 27. фебруара значи да је постигнута сагласност и Београда и Приштине у вези са финалном верзијом француско-немачког плана, Лајчак је казао да се од септембра разговара са председником Србије Александром Вучићем и премијером Косова Аљбином Куртијем о европском предлогу.

         „У последње време, председник Вучић у јануару, а премијер Курти у фебруару су рекли да прихватају тај предлог. Значи време је сазрело да организујемо састанак у Бриселу и очекујемо од наших партнера да званично и јавно прихвате тај предлог и да разговарамо о његовој имплементацији, што је циљ нашег састанка у понедељак“, истакао је Лајчак.

         Упитан да ли је у том смислу састанак 27. фебруара у Бриселу пресудан, односно по принципу узми или остави, Лајчак каже да не би разговарао о формалностима.

         „Битно је да обе стране прихвате тај план и формално и јавно кажу да прихватају тај план, а онда да разговарамо о свим осталим детаљима, а пре свега о испуњавању тог плана“, рекао је Лајчак.

         Он је оценио да је предстојећи састанак у Бриселу веома значајан, јер ће од ставова страна у преговорима зависити следећи кораци.

         „Прихватање нашег предлога који подржава 27 чланица ЕУ и САД значиће да су они одлучили да побољшају своје односе и убрзају свој европски пут. Ако би једна или обе стране одбиле тај предлог - то би био негативан сигнал да нису спремне да нормализују међусобне односе и да нису спремне да брже крену европским путем, тако да очекујемо да ће план бити прихваћен. Сви знају шта очекујемо од састанка у понедељак. Имали смо разговоре и са председником Вучићем и са премијером Куртијем у току Минхенске безбедносне конференције тако да сви знамо где се налазимо и шта очекујемо“, истакао је Лајкчак.

         „Нормализација је добра, ненормални односи нису у интересу ни Србије, ни Косова. Прво што Београд и Приштина добијају је побољшање сигурности и безбедности, побољшање атмосфере у њиховим односима, побољшање регионалне атмосфере као и побољшање живота грађана. То ће ојачати политичку стабилност и безбедност и донеће нове економске могућности и финансијску подршку, промоцију за нове инвестиције и ново запошљавање“, истакао је Лајчак.

         „Споразум ће донети за Србе који живе на Косову више безбедности, сигурности и ојачаће њихову заштиту и права, укључујући Српску православну цркву. Апсолутно сам сигуран да тај споразум има улогу да значајно релаксира атмосферу у региону и да завршимо са циклусом ескалација са којим смо морали да се суочавамо практично целу другу половину прошле године“, казао је он.

         Према његовим речима предвиђено је да сви претходно постигнути споразуми морају да буду испуњени и да то важи и за једну и за другу страну, додајући да се то односи и на формирање Заједнице српских општина.

         „Договор о формирању ЗСО је био постигнут већ 2013, па онда и у 2015. години. Бриселски споразум постигнут 2013. године је једини документ од свих докумената у оквиру дијалога, који је ратификован и у Скупштини Косова, тако да је правно-обавезујући. Значај тог договора и успостављања ЗСО је истакнут, о томе експлицитно говоре и закључци Европског савета – да је потребно да се успостави та заједница“, рекао је Лајчак.

         „На заједницу треба да гледамо као на начин који ће да нам омогући да превазиђемо постојећи тренд дубоког неповерења које постоји у заједници Срба на Косову што је у интересу и једних и других, а ЕУ је спремана да уради свој део да томе допринесе“, истакао је Лајчак.

         На констатацију да је главни преговарач Приштине Бесник Бисљими изјавио да нису прихваћена два од шест услова Аљбина Куртија за формирање Заједнице српских општина и на питање шта је прихватљиво, Лајчак каже да не жели да улази у детаље разговора са партнерима.

         „Али желим да кажем да ни једна, ни друга страна не могу да постављају услове на раније преузете обавезе. Ако је нешто договорено мора да се испуни и не можемо да долазимо данас са неким додатним условима за испуњавање раније преузетих обавеза и то важи и за Београд и за Приштину“, навео је Лајчак.

         Упитан шта значи да ЗСО неће бити направљена по моделу Републике Српске и шта је то што је лоше у Републици Српској када је очувала српски народ на окупу, Лајчак је казао да је данас ситуација другачија у односу на време када је формирана РС.

         „Република Српска је реалност која је настала у веома специфичној ситуацији крајем крвавог рата и мислим да смо данас у другој ситуацији, ми смо у дијалогу који треба да води према чланству наших партнера у ЕУ, па је потребно да се инспиришемо европским моделима што управо и радимо“, рекао је он.

         Лајчак је додао да на простору ЕУ и Савета Европе постоји низ модела заштите права мањина.

         „Они омогућују да та мањина негује и чува и развија свој идентитет, да развија односе са својом суседном државом и да има инстуционалну заштиту. Предлажемо те моделе и причали смо са партнерима, дијалог треба да убрза пут ка ЕУ и зато треба да се инспиришемо европским моделима. На столу имам 15 постојећих реалних модела који јако добро испуњавају ту функцију о којој причамо у контексту дијалога и зато мислим да они треба да служе као добра инспирација“, казао је Лајчак.

         Упитан ко ће гарантовати и контролисати примену европског плана, ако га обе стране потпишу, с обзиром на ранија негативна искуства која је Београд имао, Лајчак је казао да ће ЕУ имати главну улогу у мониторингу испуњавања обавеза.

          „Нека искуства смо понели из претходних дијалога и зато у моје време све што договарамо има не само свој политички део, него и део који јасно говори ко је одговоран за шта, у којим временским роковима, тако да то је и део нашег предлога о коме ћемо да разговарамо и у понедељак, а то је управо и тај план имплементације споразума. Имаћемо конкретно дефинисано шта у каквим роковима треба да се уради, а ЕУ ће да игра централну улогу у мониторингу испуњавања обавеза“, истакао је Лајчак.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари