Јеремић: Сарадња са Николом Јовановићем више није могућа

ПОТПРЕДСЕДНИК НС НАЗВАО `ПОЛУБОШЊАКОМ` И – НАЈАВИО ПРЕЛАЗАК КОД ЂИЛАСА

* Поводом оснивања Удружене опозиције Србије (УОС) истакао да није посреди пука промена имена, него је реч о суштинској промени концепта заједничког деловања опозиције: „Савез за Србију био је програмска коалиција, док Удружена опозиција Србије то није. Свако од оснивача УОС ће овако моћи слободније да наступа у складу са својом идеологијом и циљевима“

____________________________________________________________________

      ПРЕДСЕДНИК Народне странке (НС) Вук Јеремић изјавио је да више није могућа сарадња са бившим потпредседником те странке Николом Јовановићем и да "не жели да верује" да је председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас лично имао било шта са Јовановићевим покушајима слабљења НС.

      „То је неприхватљив однос према саборцима. Пре две недеље, заједнички познаник је покушао да организује моје виђање са једним повереником ССП из унутрашњости, који је исказао спремност да разговара о преласку у НС, заједно са својим људима. Одбио сам тај састанак", рекао је Јеремић интервјуу листу Блиц.

      Јеремић је истакао да елементарна пристојност налаже да "уколико са неким искрено сарађујете, не радите му ништа 'иза леђа'", поготово ствари које за тог партнера имају недвосмислено штетне последице.

      На питање како ће убудуће, након свега, сарађивати у оквирима Удружене опозиције Србије, Јеремић је одговорио да се нада да ће сви имати разумевања за став НС да са Јовановићем сарадња више није могућа, као што би и НС имала разумевања да је ситуација обрнута.

      „Замислите, молим вас, да неко на националној основи нападне, рецимо, Маринику Тепић? Томе више не би било места у нашим редовима. Пред нама је тешка борба за промене у којој морамо бити солидарни и искрено сарађивати. Уколико се будемо гложили и једни другима гурали прст у око, ништа добро нећемо моћи да урадимо за грађане", рекао је Јеремић.

      Упитан да ли је "већи шок био снимак на којем га Јовановић назива полу-Бошњаком или онај у којем потврђује да прелази у ССП", Јеремић је одговорио да те две ствари нису за упоређивање.

      „Једно је бити 'прелетач', а сасвим друго, по мени далеко горе, то да након 10 година сарадње, друговања, присуства на славама и крштењима, заједничког одлажења у Хиландар, онако говорите о нечијој породици. Како таквом човеку било шта веровати? Ако је тако лицемеран према блиским особама, шта тек грађани који га не познају могу од њега да очекују", истакао је Јеремић.

      Јеремић је навео да му је бивши потпредседник послао поруку у којој му се правдао да је опаске о Јеремићевој породици изрекао "у специфичним условима".

      „Не разумем какви су то услови! Нажалост, немам никаквог разумевања за шовинистичке испаде, било да је реч о убијању 100 муслимана за једног Србина или згражавању над нечијим пореклом. Ако сте у стању да то изговорите у каквим год околностима, значи да такве идеје носите у себи, само се најчешће добро контролишете, свесни да је то већини људи неприхватљиво", рекао је Јеремић.

      Јеремић је, поводом оснивања Удружене опозиције Србије (УОС) истакао да није посреди пука промена имена, него је реч о суштинској промени концепта заједничког деловања опозиције, и прецизирао да је Савез за Србију био програмска коалиција, док Удружена опозиција Србије то није.

      „Свако од оснивача УОС ће овако моћи слободније да наступа у складу са својом идеологијом и циљевима. То је важно, идеја је да свако од нас учини све што је у нашој моћи да оснажимо своје организације, како би на неким будућим изборима били у стању да се саберемо на много више него што је то успео СЗС – и када је реч о рејтингу, и о капацитету да на терену изнесемо изборни процес", рекао је Јеремић.

      „Природно је да се неком потенцијалном симпатизеру Драгана Ђиласа не допада Вук Јеремић, рецимо због мојих националних ставова или обрнуто, да се неком потенцијалном симпатизеру НС не допада Драган Ђилас, због његових идеја о државном капитализму", навео је Јеремић.

      Јеремић је додао да у форми чврстог Савеза такве људе нису могли да привуку и да су се зато определили за мање обавезујућу форму координације.

      „Наравно да ћемо на будућим изборима, када се за њих стекну неопходни услови, сви наступити заједно, бар сви они елементарно одговорни, који желе да Србија буде уређена као модерна европска држава", закључио је Јеремић.     

      (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари