Хаг за исто Станишића и Симатовића прво ослободио, а сад осудио – на по 12 година затвора

ПРОГЛАШЕНИ ОДГОВОРНИМ ЗА ПОМАГАЊЕ И ПОДРЖАВАЊЕ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА У Б. ШАМЦУ

* Председник судског Већа судија Бартон ХОЛ са Бахама: Знали су да су учесници у УЗП и делили намеру да се са великих подручја у Хрватској и БиХ извршењем кривичних дела из оптужнице присилно и трајно уклони већина несрпског станвништва

_______________________________________________________

       МЕХАНИЗАМ за међународне кривичне судове у Хагу осудио је данас бивше челнике Службе државне безбедности Србије Јовицу Станишића и Франка Симатовића на по 12 година затвора.

       Проглашени су кривим по свих пет тачака оптужнице као помагачи, али не и учесници Удруженог злочиначког подухвата (УЗП).

       Предсједник судског Већа судија Бартон Хол са Бахама рекао је да су знали да су учесници у УЗП и делили намеру да се са великих подручја у Хрватској и БиХ извршењем кривичних дела из оптужнице присилно и трајно уклони већина несрпског станвништва.

       Међутим, како је додао, веће се уверило у то да су оптужени пружали практичну помоћ, што је имало значајан утицај на извршење кривичних дела убиства, присилног премештања и прогона почињених у тадашњем Босанском Шамцу, као и да су њихове радње помогле у извршењу тих кривичних дела.

       - Сходно томе, веће је констатовало да су одговорни за помагање и подржавање кривичних дела у Босанском Шамцу - убиства, депортације, присилно премештање и прогоне, али да нису одговорни за планирање, наређивање, или помагање и подржавање било ког другог кривичног дела из оптужнице - напоменуо је судија.

       Нагласио је да су проглашени кривим за помагање по тачкама 1 до 5 оптужнице и додао да ће им се у казну урачунати време које су провели у притвору.

       Ово је друга првостепена пресуда, на коју и њихова одбрана и тужилаштво имају право да уложе жалбе.

       Пресуда им је изречена након поновљеног суђења, јер је прва, којом су били ослобођени од свих оптужби, укинута по жалби тужиоца 2015. године.

       Изрицању пресуде присуствовали су и Станишић и Симатовић, који су били на привременој слободи у Србији, али су 24. јуна враћени у притворску јединицу у Хагу.

       Станишић је био начелник Службе државне безбедности (ДБ) МУП-а Републике Србије, а Симатовић његов заменик.

       Симатовић и Станишић су ухапшени 13. марта 2003. у Србији. Симатовић је пребачен у Хаг 30. маја, а Станишић 11. јуна 2003. године.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари