Ескобар и Лајчак: Добили смо уверавања приштинских лидера да не желе нову ескалацију

ИСТАКЛИ ДА САД И ЕУ „ЗАЈЕДНО РАДЕ НА НОРМАЛИЗАЦИЈИ ОДНОСА СРБИЈЕ И КОСОВА“

Ови се праве да са мраионетама Запада

(Османи и Куртијем) озбиљно разговарају

* Мирослав ЛАЈЧАК: Од нас као преговарача, и од лидера Косова и Србије, очекује се да заједно не дозволимо да се 31. августа понови оно што је било 31. јула  и зато смо овде

____________________________________________________________

       СПЕЦИЈАЛНИ представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за западни Балкан Габријел Ескобар поручили су данас у Приштини да је међународна заједница забринута због онога што се десило 31. јула и да су од приштинских лидера добили уверавања да не желе ескалацију ситуације 1. септембра.

       Мирослав Лајчак рекао је, након састанка са предсједником и премијером привремених органа у Приштини Вјосом Османи и Аљбином Куртијем, да „ЕУ и САД заједно раде на нормализацији односа између Косова и Србије“.

       Лајчак је навео да су заједничком посетом желели да пошаљу поруку да између Брисела и Вашингтона постоји јединство и да је међународна заједница забринута због онога што се догодило 31. јула.

       Навео је да очекује након састанака са „лидерима Косова и Србије, да се не понови оно што се десило у јулу на северу“.

       - Најважнија порука је да смо овде са Габријелом Ескобаром као прва тачка да покажемо да је јединство између ЕУ и САД потпуно и да не може бити боље. Радимо заједно на нормализацији односа између Косова и Србије. И друго, међународна заједница је веома забринута због онога што смо видели на терену 31. јула. И, очекује се од нас заједно, као преговарача и од лидера Косова и Србије, да не дозволимо да се то понови 31. августа и зато смо овде - изјавио је Лајчак после састанака.

       Он је истакао да је на Приштини да осигура да се ништа лоше неће десити 1. септембра.

       Лајчак није желео да говори о детаљима састанка, али је додао да је оптимиста.

       - Зато сам овде. Да не верујем да постоји решење, не бих ни долазио. Као што сам рекао, ово је био суштински важан и користан састанак, али видећемо после овог састанка - рекао је он.

       Ескобар је рекао после састанка са приштинским лидерима да су га уверавали да неће бити насиља 1. септембра, за када је најављено ступање снагу одлуке Приштине о реципроцитету са личним картама и регистарским таблицама.

       Рекао је и да очекује конкретне предлоге страна за проналажење решења.

       - Овде сам да пружим подршку да се пронађе пут напред у свим овим тешким питањима. Детаљи о томе како даље су заиста за дијалог, али желео сам да се уверим да људи разумеју да је моја посета овде заиста била да покажем пуну подршку дијалогу који води ЕУ. Обострано су нас уверавали да не желе ескалацију, не желе насиље 1. септембра. Сада смо ту да се побринемо да се све те добре жеље и сав тај оптимизам преточе у конкретан предлог - рекао је Ескобар.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари