Џаферовић: Додик може урушити мир, али БиХ може постојати и без Дејтона, а РС не може

МИЛОРАДУ ДОДИКУ ПОРУЧИО ДА СЕ „КРЕЋЕ У ВРЛО ОПАСНОМ СМЈЕРУ“ И ДА ЈЕ „КРАЈЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА СЕ ЗАУСТАВИ“

Шефик Џаферовић и Бакир Изетбеговић

* „Он (Додик) може само покушати да једнострано сруши Дејтонски мировни споразум и тиме наруши мир, али ни тада РС неће постати независна. Међународно право, бх. патриоте и еуроатлантска заједница имају више него довољно снаге да то спријече”

*  „Уставни суд са европским судијама и додатне државне надлежности на чије провођење су касније пристали сви, дејтонске су категорије и Додик, наводи Џаферовић, не може рећи да сада то више не важи, да 25 година имплементације Дејтона не важи.Јер, ако кренемо том логиком, онда можемо рећи да не важе ни ентитети, да више не постоји сагласност за њихово постојање

_____________________________________________________

       УМЈЕСТО да прекине антидејтонску блокаду рада државних институција и врати се конструктивном раду у интересу свих грађана, Милорад Додик наставља даље да се креће у врло опасном смјеру - упозорио је бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић

       Притом је поручио српском члану Председништва БиХ да је „крајње вријеме да се заустави“ јер његова најава да ће за шест мјесеци прогласити независност Републике Српске „указује на пут који може само срушити Дејтонски мировни споразум и угрозити мир у Босни и Херцеговини“.

       Џаферовић истиче да Додиков ултиматум да се морају укинути Оружане снаге, правосуђе и друге институције никада неће бити прихваћен. Ни сада, ни за шест месеци, нити било када.

       „Он, дакле, може само покушати да једнострано сруши Дејтонски мировни споразум и тиме наруши мир, али ни тада РС неће постати независна. Међународно право, бх. патриоте и еуроатлантска заједница имају више него довољно снаге да то спријече”, истиче Џаферовић.

       Напомиње да је РС ентитет, који постоји по Дејтонском мировном споразуму. Ако Додик покуша изаћи из тог оквира, упозорава Џаферовић, „може само нестати тог ентитета, а држава Босна и Херцеговина ће постојати, јер је она, за разлику од ентитета, постојала и прије Дејтона и по међународном праву може постојати и без Дејтона, а РС ван Дејтона - не постоји“.

       “Зато је мој савјет свим политичким опцијама у ентитету РС да добро чувају Босну и Херцеговину овакву каква је сада”, подвлачи Џаферовић.

       „Уставни суд са европским судијама и додатне државне надлежности на чије провођење су касније пристали сви, дејтонске су категорије и Додик, наводи Џаферовић, не може рећи да сада то више не важи, да 25 година имплементације Дејтона не важи“.

       “Јер, ако кренемо том логиком, онда можемо рећи да не важе ни ентитети, да више не постоји сагласност за њихово постојање. Ми не можемо одлучити шта ће Додик урадити, нити након '92. имамо право потцјењивати такве пријетње, али знамо шта ћемо ми урадити - ако буде угрожена, одбранићемо цјеловитост Босне и Херцеговине”, наводи се у изјави Шефика Џаферовића.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари