Дачић Западу, Кфору и Унмику: Заштитите Србе – није тачно да на Куртија нико не може да утиче

УПОЗОРИО КФОР ДА МУ ЗАДАТАК НИЈЕ ДА БРАНИ ЗАПОСЛЕНИМА ДА УЂУ У ЗГРАДЕ СВОЈИХ ОПШТИНА

* Апеловао на тзв. међународну заједницу: „Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше... Нећемо дозволити српске жртве због неспремности света и ратног авантуризма Куртија“

* Нагласио: „Србија тражи поштовање принципа територијалног интегритета због себе, а у исто време дубоко смо уверени да кршење теритпријалног интегритета Србије не сме да буде поновљено нигде на свету. Не може кидање дела територије једне државе без њене воље бити прихватљиво, а друге не“

_______________________________________________________________

          МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је представнике међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације Приштине које се годинама дешавају на Косову и Метохији и да заштите српски народ.

          - Заштитите српски народ на КиМ, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, немојте доводити Србију у незгодну ситуацију. Урадите оно што је ваше, није прихватљиво објашњење да нико не може да утиче на Куртија - рекао.

          Дачић је то поручио на свечаности у МСП којом је обележен Дан српске дипломатије, којој су присуствовали представници дипломатског кора - од шефа делегације ЕУ, до амбасадора Квинте, региона, Турске, Египта, Чешке и других земаља.

          Шеф српске дипломатије је рекао да је инсистирање Србије на очувању територијалног интегритета искрено и принципијелно.

          - Србија тражи поштовање тог принципа и због себе, а и у исто време дубоко смо уверени да кршење територијалног интегритета Србије не сме да буде поновљено нигде на свету. Не може кидање дела територије једне државе без њене воље бити прихватљиво, а друге не - навео је Дачић.

          Он је указао да провокације и једнострани потези Приштине стварају ситуацију која опасно пријети да дестабилизује мир и додао да је управо зато приштинска страна највећа претња миру и стабилности.

          - Позивамо међународну заједницу да обезбеди поштовање свих договора које смо постигли, а не да уз реторичку осуду онога што ради Приштина остаје оваква ситуација у коју су они довели српски народ - рекао је Дачић.

          Он је рекао да од међународне заједнице Србија тражи поштовање договора и онога на чему се радило годинама.

          Како је истакао, Србија тражи поштовање принципа суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице због себе и због његовог грубог кршења када је реч о Косову и Метохији.

          - Србија чврсто стоји иза тих принципа и доследно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама не тако давно била жртва њиховог грубог кршења - казао је Дачић, додајући да Србија добро памти то искуство и да не жели да се оно понови било коме.

          Месецима смо у ескалацији због неодговорног понашања Аљбина Куртија које проузрокује конфликтне ситуације, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић за РТС.

          Коментаришући долазак Кфора испред зграда општина на северу Косова и Метхоије, Дачић је рекао да је задатак Кфора био да онемогући једнострани акт Приштине, а не да брани запосленима улазаку зграде.

          - Они сада чувају градоначелнике под изговором очувања мира. Изгледа да их чувају од власника зграда, Срба, од оних који ту раде, који су ту запослени. Не могу у српским општинама да буду градоначелници које Срби нису изабрали - рекао је Дачић.

          Истакао је да су оружане снаге Србије у стању приправности.

           - Српске жртве због неспремности међународне заједнице и ратног авантуризма Куртија нећемо дозволити - поручио је Дачић.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари