Дачић: Запад више не тражи политичко решење за Косово, већ анестезиолошко – да Србија лакше попусти

„ЗАПАД СВОЈИМ НЕКОРЕКТНИМ ОДНОСОМА ГУРА СРБИЈУ У ЗАГРЉАЈ РУСИЈЕ, КИНЕ И ОСТАЛИХ“

* „Кога ће Вучић сутра да позове када буде резолуција о геноциду у Сребреници на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација? Он и ја смо сами седели и гледали смо кога ћемо да позовемо. Знате ко се једини јавио тада - Лавров”

* „Русија сматра да је Косово преседан који може да буде добар за сваку сепаратистичку територију у свету, Запад да је то суи генерис који важи само за Косово и нигде другде у свету... Србија не може да се ослони на гласове Запада

________________________________________________________

       МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Запад својим некоректним односом тера Србију у загрљај Русији, Кини и осталима.

       „Кога ће Вучић сутра да позове када буде резолуција о геноциду у Сребреници на дневном реду Савета безбедности Уједињених нација? Он и ја смо сами седели и гледали смо кога ћемо да позовемо. Знате ко се једини јавио тада - Лавров”, рекао је Дачић за ТВ Прва, пренела је

       Он је рекао да била другачија ситуација када би на Западу имали разумевање за Србију.

       На питање да би Русија имала разумевање да јој Србија уведе санкције, он је одговорио питањем „Је ли ви мислите да би вам неко нешто опростио у међународној заједници?”.

       Он је рекао да је тачно да је Србија између два притиска, „очекивања” са Запада и Русије, што по његовој оцени није изенађујуће, јер свако гледа своје интересе.

       „Русија сматра да је Косово преседан који може да буде добар за сваку сепаратистичку територију у свету, Запад да је то суи генерис који важи само за Косово и нигде другде у свету”, навео је Дачић.

       Говорећи о Косову, он је рекао да Србија не може да се ослони на гласове Запада и упитао -да ли треба да одсече једину грану за коју се држи и шта ће онда бити?

       „То што кажем је здраворазумски. Рекао сам то и представницима Америке - сваки човек и животиња се држе за једну грану док не нађу другу. Је ли ви хоћете да пустимо ту грану над амбисом, а да се не ухватимо ни за једну другу?”, рекао је Дачић.

       Он је говорећи о односу Запада, рекао да се „више не тражи политичко решење за проблем Косова, већ само анестезиолошко како ће Србија лакше да прогута независност Косова”.

       „То је потпуно погрешан приступ и не може да наиђе на позитиван одјек са наше стране. Зато је то Вучић изнео на Савету за националну безбедност, ми ћемо све да учинимо да наставимо дијалог, али нама не дају простор и теме да се дијалог води”, рекао је Дачић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари