Дачић: Предлог уставних промена може да буде подложан променама

ПОГОТОВО АКО ИЗМЕНЕ ПОЗИТИВНО ОЦЕНЕ УДРУЖЕЊЕ СУДИЈА И ВЕНЕЦИЈАНСКА КОМИСИЈА

* Говорећи о примедбама да тренутни сазив парламента није легитиман за доношење промена Устава Србије, председник Скупштине казао да је сазив Скупштине изабран на изборима и да самим тим - јесте легитиман

________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Предлог за промену Устава Србије, који је поднела Влада, може да буде подложан променама које би биле договорене са представницима струке и биле позитивно оцењене од стране Венецијанске комисије.

       "Корисно је уколико се Друштво судија и Удружења тужилаца расправе добро са министарком правде (Мајом Поповић) и са нашим одбором за уставна питања, да се види да није идеја да се било шта лоше уради, већ да се изађе у сусрет примедбама које постоје да се даље ради о независности правосуђа", рекао је Дачић за Радио-телевизију Војводине (РТВ).

       Говорећи о примедбама да тренутни сазив парламента није легитиман за доношење промена Устава Србије, председник Скупштине је казао да је сазив Скупштине изабран на изборима и да самим тим - јесте легитиман.

       "Зашто ЕУ тражи од нас да променимо Устав", упитао је Дачић и навео да се "они који се противе промени Устава" куну сваки дан у ЕУ.

       Дачић је навео да он настоји да врати суштину у расправу у парламенту, како би грађанима била јасна суштина уставних промена, да би на референдуму могли да се изјасне.

       Он је додао да се промена Устава односи искључиво на промене у области правосуђа и да се треба држати суштине, наводећи да Европска унија у сваком извештају критикује напредак Србије у области правосуђа.

       "Скупштина Србије ће радити нешто само уколико је то искорак у нашим реформама, а ако није договорено са струком, са представницима европских институција које су то постављале као неки критеријум, нема разлога да то радимо нити ћемо радити", изјавио је председник Народне скупштине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари