Брнабић: Са Отвореним Балканом смо отишли даље, али је добро што се признају личне карте и дипломе

ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ОЦЕНИЛА РЕЗУЛТАТЕ САМИТА БЕРЛИНСКОГ ПРОЦЕСА

* Ана Брнабић нагласила да је посебно важно да споразуми не дерогирају оно што је договорено или се договара у оквиру дијалога Београда и Приштине: „То је било доста тешко испреговарати, али успели смо. Ништа не угрожава оно што смо договорили о личним картама, што задржава државност Србије на КиМ и олакшава живот Србима на КиМ. То је било важно“

________________________________________________________

         ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић изјавила је да су споразуми које су лидери западнобалканске шесторке данас потписали на Самиту Берлинског процеса, важни пре свега за младе у региону, и да је тиме Србија још једном показала да је апсолутно за регионалну сарадњу.

       Брнабићева је истакла да ти документи ни на који начин не дерогирају оно што је договорено или се договора у дијалогу Београду и Приштине.

       У Берлину су данас потписани споразуми о мобилности којима се омогућава путовање уз личну карту у региону, међусобно признавање факултетских диплома и стручне спреме.

       - То су важни споразуми, пре свега за младе у региону, о признавању академских квалификација и о признавању професионалних квалификација, који се сада односи на три професије - лекара, стоматолога и архитеката, као и на признање личних карата - рекла је Брнабићева.

       Поручила је да је за Београд било важно да покаже да је увек за регионалну сарадњу, да је у интересу Србије и грађана да регион буде боље повезан, да буде безбеднији, стабилнији, да имамо гарантован мир и стабилност, да можемо да напредујемо.

       Указала је да овакви споразуми за Србију нису нешто претерано ново, зато што је већ урађено и то у већем обиму у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", са Албанијом и Северном Македонијом.

       Брнабићева је поручила да је посебно важно да ови споразуми не дерогирају оно што је договорено или се договара у оквиру дијалога Београда и Приштине.

       - То је било доста тешко испреговарати, али успели смо. То нема никакв утицај на оно што смо договорили о личним картама, што задржава државност Србије на КиМ и олакшава живот Србима на КиМ. То је важно - рекла је Брнабићева.

       (РТС)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари