Брисел тражи формирање ЗСО без одлагања и постављања услова и хапшење одговорних за „Бањску“

ОБЈАВЉЕНИ ЗАКЉУЧЦИ ЕВРОПСКОГ САВЕТА О ОБАВЕЗАМА БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

* Европски савет у закључцима жали због недостатка имплементације Споразума од стране обе стране на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, као и других споразума

* Председник ЕС Шарл МИШЕЛ: На састанцима са Вучиће и Куртијем је истакнута важност да се лидери врате за сто, да се споразуми имплементирају. Објашњено им је да се од њих очекује пре свега да се формира Заједница општина са српском већином и да се примени споразум о печатима. То ћемо проверавати, биће последица и ако се не имплементирају и ако се споразуми имплементирају

________________________________________________________

           БЕОГРАД и Приштина морају да наставе са сталним напорима за деескалацију, као и да обезбеде одржавање нових избора на северу КиМ што је пре могуће, уз активно учешће Срба, наводи се у закључцима Европског савета усвојеним данас на самиту у Бриселу и додаје да ће неуспех деескалације тензија имати последице.

           У документу се наводи да Европски савет жали због недостатка имплементације Споразума од стране обе стране на путу нормализације и његовог Анекса за имплементацију, као и других споразума постигнутих у дијалогу уз посредовање ЕУ, који води високи представник и подржава специјални изасланик ЕУ.

           - Европски савет позива Београд и Приштину да их спроведу, без одлагања или предуслова. Ово укључује оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином. Нормализација односа је суштински услов на европском путу обе стране и обе ризикују да изгубе важне прилике у недостатку напретка - наводи се у документу.

           Истиче се и да је Европски савет забринут због безбедносне ситуације на северу Космета и најоштрије осуђује насилни напад на тзв. косовску полицију 24. септембра 2023.

           - Европска унија очекује да починиоци буду ухапшени и брзо приведени правди и да Србија у потпуности сарађује и предузме све неопходне кораке у том погледу - наводи се у закључцима.

           Наглашено је и да ће Европска унија наставити да блиско сарађује са Западним Балканом и да подржава реформске напоре земаља тог региона на њиховим европским путевима.

           Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је да је једна од тема самита лидера ЕУ био и дијалог Београда и Приштине и да је истакнуто да је важно да се лидери страна врате за сто и да се раније договорени споразуми имплементирају.

           Он је на конференцији за новинаре након завршетка самита поновио да су у четвртак одржана два важна одвојена састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и да је веома важно да дође до нормализације односа.

           - Истакли смо важност тога. На састанцима је истакнута важност да се лидери врате за сто, да се споразуми имплементирају - рекао је Мишел.

           На питање новинара о детаљима јучерашњих састанака, он је рекао да је лидерима објашњено шта се очекује од њих, а то је да се спроведу договорени споразуми.

           - Пре свега да се формира Заједница општина са српском већином, под два - да се примени споразум о печатима. Најважније је да се споразуми имплементирају. То ћемо проверавати, биће последица и ако се не имплементирају и ако се имплементирају - рекао је Мишел.

           (Cпутњик)

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари