Алијин син обећао да Српску неће називати геноцидном творевином нити је оспоравати

ПРЕДСЕДНИШТВО СДА – ГЛАВНЕ БОШЊАЧКЕ СТРАНКЕ – ЗАСЕДАЛО У БАЊАЛУЦИ

* Политику СНСД назвао реметилачком, уз тврдњу да води БиХ у дубоку кризу, неизвестан сценарио и конфликте: „Желимо да зауставе те политике, за наше заједничко добро, јер ствари могу отићи у неконтролисаном смеру

* Изјавио да не постоји могућност поништавања раније донесених закључака у  Парламентарној скупштини БиХ јер су били утврђени консензусом странака из оба ентитета БиХ: „Нижи органи власти не могу наметати нити поништавати одлуке институција БиХ. Тражимо од Тужилаштва БиХ да одлучно, без одлагања реагира на сваки насртај на основни правни поредак БиХ који се наговјештава

* Понудио да „Инцков закон“ буде усвојен на парламентарном нивоу у БиХ – са амандманима који би задовољили Србе, али би се тицали Јасеновца, у којем су, како је навео, убијена и два његова ујака

____________________________________________________

       БАКИР Изетбеговић, председник СДА, рекао је да је Председништво те странке на данашњој једници у Бањалуци усвојило неколико закључака међу којима је и онај којим се позива „високи представник у БиХ Кристијан Шмит да извршава своје обавезе” јер „његово ћутање охрабрује сецесионистиче политике“.

       - Уколико ОХР не заштити своје посљедње одлуке, које се односе на забрану негирања геноцида, предсједништво СДА ће задужити овлаштене носиоце да упуте апелацију Уставном суду БиХ, у смислу повреда Устава БиХ у вези са указима предсједнице Републике Српске (Жељке Цвијановић) од четвртка - казао је Изетбеговић.

       Изетбеговић је рекао да је председништво његове странке на седници донело девет закључака, те указао на, према његовим речима, реметилачку политику СНСД-а, која, према његовом мишљењу, води БиХ у дубоку кризу, неизвестан сценарио и конфликте.

       - Желимо да зауставе те политике, за наше заједничко добро, јер ствари могу отићи у неконтролисаном смеру - навео је Изетбеговић.

       Додао је да не постоји могућност поништавања раније донесених закључака у  Парламентарној скупштини БиХ,“ донесених заједничким консензусом странака из оба ентитета БиХ“.

       - Нижи органи власти не могу наметати нити поништавати одлуке институција БиХ. Тражимо од Тужилаштва БиХ да одлучно, без одлагања реагира на сваки насртај на основни правни поредак БиХ који се наговјештава - рекао је Изетбеговић.

       На новинарско питање о законској забрани називања Републике Српске геноцидном творевином, Изетбеговић је одговорио да је неће називати геноцидном творевином и доводити је у питање.

       - Она је утврђена Дејтонским мировним споразумом - напоменуо је и додао да је чињеница да су се у рату дешавали злочини, али да се за то не може кривити цијели српски народ, већ само оне који су чинили злочине.

       Њему је, каже  спорно то што је Народна скупштина Републике Српске онемогућила спровођење одлуке бившег високог представника Валентина Инцка да законски забрани негирање геноцида и других ратних злочина.

       За њега је, како је рекао, нужно да се закон  усвоји у институцијама, а да би се могао мењати.

       Након тога би, појаснио је, прихватио амандмане на тај закон којим би се задовољили политички представници Срба.

       Према његовим речима, он је лично заинтересован да се ти амандмани усвоје, а односили би се на злочине из Другог светског рата над великим бројем оних који су били у логору Јасеновац.

       - Усвоје се амандмани за које је заинтересована српска страна, а који се односе на Јасеновац. То ћемо подржати, а ја посебно, јер човјек по којем се ја зовем је убијен у Јасеновцу. Убијена су ми обојица дајџа (ујаци) - указао је Изетбеговић.

       Говорећи о стању у БиХ, поручио је да је мир светиња, али да су, како је изјавио, једино светији слобода и равноправност. Позвао је на разговор како би се проблеми у решавали.

       У Службеном гласнику Републике Српске пре два дана објављен је Указ којим је председница Српске Жељка Цвијановић прогласила Закон о непримењивању одлуке високог представника, којом се доноси закон о допуни Кривичног закона БиХ.

       Овај закон донео је Парламент Српске на посебној седници 30. јула.

       У закону се наводи да одлука високог представника неће бити примењивана на територији Републике Српске. Њени надлежни органи неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника.

       Осим овог указа, председница Републике потписала је и указ о проглашавању закона о допунама Кривичног законика Републике Српске у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари