Кошарац: Уставни суд БиХ против Српске креира паралелне институције

ПОЗВАО ФЕДЕРАЦИЈУ БиХ ДА СЕ СА СРПСКОМ И СРБИЈОМ УКЉУЧИ У ПРОЈЕКТЕ

* „Реч је о новој подвали Уставног суда БиХ, која иде за тим да се даје легитимитет 24 бошњачка посланика у Парламентарној скупштини БиХ да буду странка у спору пред Комисијом за концесије БиХ. То је супротно Закону о концесијама БиХ, који јасно прописује да поступак у име БиХ може да води једино Министарство спољне трговине и економских односа у Савету министара“

* „Уставни суд БиХ годинама је политички инструмент у рукама политичког Сарајева. Навикли смо да он излази из оквира своје надлежности и да од тумача права постаје креатор права. Но, сада је Уставни суд отишао корак даље и почео је да креира паралелне институције БиХ“

_______________________________________________________

       МИНИСТАР спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да Уставни суд БиХ одлуком у вези са ХЕ "Бук Бијела" излази из оквира своје надлежности и себи узима за право да од тумача устава постаје креатор паралелних институција БиХ, што је неприхватљива пракса.

       „Реч је о новој подвали Уставног суда БиХ, која иде за тим да се даје легитимитет 24 бошњачка посланика у Парламентарној скупштини БиХ да буду странка у спору пред Комисијом за концесије БиХ. То је супротно Закону о концесијама БиХ, који јасно прописује да поступак у име БиХ може да води једино Министарство спољне трговине и економских односа у Савету министара", истакао је он.

       Кошарац је нагласио да је Уставни суд БиХ, одлучујући о апелацији 24 посланика у Парламентарној скупштини БиХ, њима практично доделио надлежности која је Законом о концесијама БиХ прописана за Министарство спољне трговине и економских односа.

       "Уставни суд БиХ годинама је политички инструмент у рукама политичког Сарајева. Навикли смо да он излази из оквира своје надлежности и да од тумача права постаје креатор права. Но, сада је Уставни суд отишао корак даље и почео је да креира паралелне институције БиХ", упозорио је Кошарац.

       „Недопустива је намера Уставног суда да у конкретном случају заобиђе надлежне институције на нивоу БиХ и да, супротно закону, даје легитимитет и овлашћења појединим политичким структурама да буду страна у спору пред Комисијом за концесије. Уставни суд БиХ може да утврди постојање спора, али ником не може дати мандат нити активну легитимацију да води спор у име и за раучун БиХ, будући да поступак у складу са Законом о концесијама у име БиХ може да води једино Министарство спољне трговине и економских односа БиХ или други орган БиХ који одреди Савет министара БиХ", истакао је Кошарац.

       Он је поручио да у потпуности подржава наставак изградње ХЕ "Бук Бијела" и да је њена изградња део Оквирне енергетске стратегије БиХ до 2035. године.

       Уставни суд БиХ задужио је Комисију за концесије БиХ да у својству Заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три месеца реши спорна питања између БиХ и Републике Српске у вези доделе концесије", навели су из Уставног суда.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари