Берлин и Париз и преко Берлинског процеса `газе` Србију да најкасније за 10 година призна Косово*

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ИНТЕГРИСАЋЕМО НЕМАЧКО-ФРАНЦУСКИ ПЛАН У ДИЈАЛОГ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

* Олаф ШОЛЦ: Србија и Косово морају успети да постигну договор. Немачка и француска влада, као и Европска комисија, трудимо се да то омогућимо и зато смо тако активни у разговорима са обе стране. Надамо се да ће брзо доћи до напретка у процесу дијалога две владе и да ће уследити договор

* Еди РАМА: Нови план пружа јединствену шансу не само Косову и Србији, већ целом региону. Надам се да ће обе стране то схватити озбиљно и да ће разумети да је сада време да се да значајан допринос целокупној европској архитектури

_______________________________________________________

         EВРОПСКА комисија подржава немачко-француски предлог за решење косовског питања и интегрисаће га у дијалог Београда и Приштине, најавила је данас у Берлину председница Комисије Урсула фон дер Лајен.

       Она је на конференцији за штампу по завршетку Самита Берлинског процеса позвала две стране на постизање договора и рекла да се ради о проблему који је могуће решити, а који стоји на путу бржем прикључењу региона у ЕУ.

       Подсетимо, реч је о плану Немачке и Француске (Шолц-Макрон) који, како су пренели медији, подразумева да 2023, после 10 година од потписивања Бриселског споразума, почне нова фаза у дијалогу Београда и Приштине, а затим да након још 10 година, кад ЕУ буде спремна да укључи Западни Балкан, дође до формалног споразума о признању, као предуслова за чланство у ЕУ.

       Немачки канцелар Олаф Шолц поручио је да је потребно да се превазиђу билатерални конфликти и да је добро што се воде разговори.

       Указао је да је ове године постигнут напредак у решавању билатералних конфликата, наводећи решавање спора Бугарске и Сјеверне Македоније, што је омогућило отварање приступних преговора Скопљу и Тирани.

       - То важи и за Србију и Косово, који морају успети да постигну договор. Немачка и француска влада, као и Европска комисија, трудимо се да то омогућимо и зато смо тако активни у разговорима са обје стране. Надамо се да ће брзо доћи до напретка у процесу дијалога две владе и да ће уследити договор - нагласио је Шолц на конференцији за штампу по завршетку Самита Берлинског процеса.

       Рекао је да се нада брзим резултатима.

       Албански премијер Еди Рама, чија ће земља бити домаћин следећег Самита Берлинског процеса, казао је да нови план пружа јединствену шансу не само Косову и Србији, већ целом региону.

       - Надам се да ће обе стране то схватити озбиљно и да ће разумети да је сада вријеме да се да значајан допринос целокупној европској архитектури - рекао је он.

       На питање о убрзању приступног процеса земаља региона, Шолц је казао да се нада да ће што пре доћи до пријема у чланство.

       Фон дер Лајен је нагласила да пут у ЕУ води само преко напретка у испуњавању обавеза.

       - Модернизована методологија има за циљ да убрза процес, јер тамо гдје постоји жеља за спровођењем реформи постојаће и бржи пут. Ако се неко труди постоји могућност убрзања процеса - додала је она.

       Фон дер Лајен је казала да су уочљиве значајне промене у ЕУ, усљед промењене геополитичке ситуације, па су многи свесни да се мора убрзати овај процес.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари