Вучић: Са руским партнерима разговарамо о откупљивању НИС да бисмо могли да увозимо нафту

„СА НОВИМ АМБАСАДОРОМ САД КРИСТОФЕРОМ ХИЛОМ ИМАО САМ ДОБАР И КВАЛИТЕТАН РАЗГОВОР

* Навео да се ти разговори воде због тога што 15. маја на снагу ступа одлука ЕУ да се трећим земљама које имају енергетска постројења и компаније са већинским руским капиталом забране нафтне трансакције са Русијом

* „Немачки канцелар Олаф Шолц каже да немачка индустрија не може да преживи без руског гаса. Онда мора да разуме и малу Србију, која стопроцентно зависи од руског гаса, поготово наша индустрија. И да разуме Србију, коју није бомбардовала Русија, него 19 других земаља”

_________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да Србија разговара са руским партнерима о откупљивању “Нафтне индустрије Србије” /НИС/, јер мора да обезбеди нафту.

       Вучић је навео да се ти разговори воде због тога што 15. маја на снагу ступа одлука ЕУ да се трећим земљама које имају енергетска постројења и компаније са већинским руским капиталом забране нафтне трансакције са Русијом, што би значило и да не могу да увозе нафту.

       „Причамо о томе са Русима, а разговарамо и са представницима ЕУ како да превазиђемо тај проблем. Верујем да ћемо успешно решити и питање нафте и питање гаса”, изјавио је Вучић за РТС.

       На питање да ли ће Србија увести санкције Русији, он је одговорио да је Србија већ заузела став.

       „Изашли смо са врло прецизним ставовима, мудро, одговорно и озбиљно”, рекао је Вучић, додајући да ће и даље бити различитих притисака по том питању.

       Према његовој оцени, од избијања кризе на истоку Европе, Србија је показала да уме да поштује међународно право, а да, с друге стране, не учествује у хистерији већине земаља.

       Он је најавио да ће Србија наставити европски пут, додајући да треба имати у виду да није чланица ЕУ и да не мора да се повинује свему.

       „Немачки канцелар Олаф Шолц каже да немачка индустрија не може да преживи без руског гаса. Онда мора да разуме и малу Србију, која стопроцентно зависи од руског гаса, поготово наша индустрија. И да разуме Србију, коју није бомбардовала Русија, него 19 других земаља”, рекао је Вучић.

       Коментаришући изјаву шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да би Београд био добро место за преговоре Русије и Украјине, Вучић је навео да је захвалан и Лаврову и амбасадору Украјине Александру Олександровичу за то што су бираним речима говорили о Србији.

       „Београд и Србија се не гурају ни у шта, али уколико би неко желео да се у Србији организују преговори Русије и Украјине, спремни смо да гарантујемо апсолутну сигурност и безбедност свим учесницима”, изјавио је он.

       На питање да ли Београд у некој новој геополитичкој подјели света може постати битан, председник Србије рекао је да би искрено волео да Србија буде мање битна и да је политика за коју се залаже односи на очување стабилности, градњу фабрика и напредак економије, а не да се прича о сопственој величини.

       „Не бих да имамо мегаломанску политику да ћемо ми да решавамо сиријски, авганистански и друге проблеме. Мали смо ми за то”, указао је Вучић.

       Говорећи о доласку новог америчког амбасадора Кристофера Хила, од којег је данас примио акредитиве и о очекивањима од његовог мандата, он је навео да је са Хилом имао добар и квалитетан разговор.

       „Очекујем да радимо на даљем унапређењу односа Србије и САД, а видећемо како ћемо превазилазити разлике по питању Косова и Метохије”, рекао је Вучић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари