Протестне блокаде по Србији, у Шапцу – багер без Џоа бегеристе и сукоб са напредњацима

ФОРМАЛНИ ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА ПРОТИВ ЗАКОНА О ЕКСПРОПРИЈАЦИЈИ И РЕФЕРЕНДУМУ УДРУЖЕЊЕ „КРЕНИ ПРОМЕНИ“  

Овако је било у Шапцу

* У Новом Саду, жандармерија је најпре покушала да пробије блокаду на мосту Дуга, који спаја Нови Сад са Петроварадином преко Дунава, али није успела. Након мањих чарки, приведено је девет особа, које су према првим информацијама пуштене на слободу.Међу њима је и један од неформалних лидера блокаде, председник Удружења радника на интернету Миран Погачар

* У Шапцу учесници протеста нису дозвољавали  пролазак аутобусима са активистима СНС који су кренули су  Београд на изборну скупштину странке. Једна особа у багеру покушала је да разбије блокаде због чега је дошло до туче. Активисти СНС су пробили блокадu и растерали демонстранте

* Испред Градске општине Пожега приведено је 12 људи који су се окупили са намером да блокирају саобраћајницу

* Блокаду у Прељини подржао је и председник Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да је то само протест упозорења: „Председник државе има могућност да не потпише Закон о референдуму и Закон о експропријацији, да их стави ван снаге и врати Скупштини и то би био потез који би могао да буде излазак из ове политичке кризе”

________________________________________________________________

         БЛОКАДЕ саобраћајница, које су данас, на позив организације „Крени Промени” и неколико еколошких удружења, одржане у више градова Србије у знак протеста због Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, завршене су око 15 сати, јављају извештачи Танјуга.

       На неколико места, пре свега у Новом Саду и Шапцу, забележни су инциденти, а било је и полицијских привођења.

И овако!

       У Новом Саду, жандармерија је најпре покушала да пробије блокаду на мосту Дуга, који спаја Нови Сад са Петроварадином преко Дунава, али није успела. Након мањих чарки, приведено је девет особа, које су према првим информацијама пуштене на слободу.

       Међу њима је био и један од неформалних лидера блокаде, председник Удружења радника на интернету Миран Погачар.

       Иако је тај скуп најављен као својеврсни бунт еколошких удружења, нико од оних који су у томе учествовали није званично саопштио захтеве. Саобраћај на осталим мостовима у Новом Саду се одвијао нормално.

       Погачар је рекао: "Они су на нас кренули багерима и пендрецима, мислим да ћемо и ми одговорити багреима и моткама. Употребили су силу и у Новом Саду, и у Зренјанину. и у Шапцу!"

Кадар са новосадске блокаде

       У Шапцу је током блокаде моста на Сави дошло до сукоба између две групе грађана - једних који су протестовали против Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи, и друге која је кренула у Београд, како би присуствовала скупштини СНС-а.

       Аутобуси са активистима СНС кренули су у Београд, али им демонстранти нису дали да прођу. Једна особа у багеру покушала је да разбије блокаде због чега је дошло до туче. Активисти СНС су пробили блокадu и растерали демонстранте, који су гађали аутобусе каменицама и циглама.

       На приступу аутопуту „Милош Велики”, у Прељини, код Чачка, демонстранти су блокирали магистралу.

       Председница еколошког удружења „Сувоборска греда” Љиљана Браловић изјавила је Танјугуда су захтеви окупљених грађана повлачење спорних закона.

Миран Погачар: "Употребили су багере и

пендреке, ми ћемо багере и мотке!"

       Представници тог удружења најавили су свакодневне блокаде путева док се не повуку поменути закони и поручили да ће дати времена председнику Србије Александру Вучићу да их не потпише.

       У Прељини је блокада прошла мирно. Браловић је, међутим, рекла да је на информативни разговор приведен Братислав Симовић, као један од организатора.

       Блокаду у Прељини подржао је и председник Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да је то само протест упозорења.

       „Видећемо шта ће бити следеће у зависности од тога како ће власт реаговати. Председник државе има могућност да не потпише Закон о референдуму и Закон о експропријацији, да их стави ван снаге и врати Скупштини и то би био потез који би могао да буде излазак из ове политичке кризе”, казао је за Танјуг Обрадовић.

       Испред Градске општине Пожега приведено је 12 људи који су се окупили са намером да блокирају саобраћајницу, пренео је портал Нова.рс.

       У Крагујевцу су демонстранти блокирали део улице Краља Александра Првог Карађорђевића, на раскрсници код Саборне цркве. Они су касније најмање два пута променили локацију протеста. Били су присутни припадници Полицијске управе Крагујевац и све је протекло у миру.

       До мањег инцидента је дошло пошто је на путу Крагујевац - Јагодина један од возача који нису могли да прођу, јако ударио у камеру репортера телевизије Н1. Полиција је одмах удаљила возача, легитимисала га и питала сниматеља да ли ће поднети пријаву против изгредника.

       Н1 наводи да ће то бити урађено вечерас у Полицијској управи Крагујевац.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари