Неслагање Ирана и Америке је око "управљања светом"!

Тако је говорио Ахмадинеџад (2)

 

 

  • „Став о управљању светом треба да се промени. Људи који су правични и праведни треба да буду у центрима моћи света. Они треба да се брину о нацијама и да доносе праве одлуке. Правила у свету морају бити фер“
  • „Ми никада нисмо рекли да желимо да будемо светски лидер. Ми само кажемо да добри људи треба да дођу на власт. Они треба да поштују народе. Они не би требало да угњетавају."

 

На питање новинара регионалне телевизије - зашто САД "интензивирају иранофобију у региону" и шта је циљ овакве пропаганде западних земаља - Ахмадинеџад је одговорио следеће:

"Мислим да је одговор јасан. Видите, данас је главно питање у свету питање управе. Американци покушавају да управљају светом. Пре неких 30 година, они су безмало све били убедили у то да они треба да управљају светом. И сви су, осим једне нације, ово прихватили, сви до пре неких десетак година. Међутим, постојала је и тада нација која је рекла: ми ово не прихватамо. Јер зашто? Зашто бисте баш ви управљали светом? И ми желимо да управљамо њиме. Ево, и историјско искуство је показало да Иранци управљају много боље и праведније."

"Њихово главно неслагање са нама је управо око овог питања. Они желе да доминирају светом тако што ће варати људе. Они прижељкују онај исти период колонијализма и ропства, али у другом облику."

(...)

"Када говорим о управљању светом, не мислим да ми желимо да се наметнемо нацијама. Оно што ја кажем је то да би став о управљању светом требало да се промени. Људи који су правични и праведни треба да буду у центрима моћи света. Они треба да се брину о нацијама и да доносе праве одлуке. Правила у свету морају бити фер. Ми никада нисмо рекли да желимо да будемо светски лидер. Ми само кажемо да добри људи треба да дођу на власт. Они треба да поштују народе. Они не би требало да угњетавају."

"У Савету безбедности, пет особа се састану и одједном одлуче да нападну неку земљу. Па, коме онда ова земља да се жали? Тим истим људима?! То вам је као да судији улажете жалбу на њега. То нема никаквог смисла..."

"А они на овај начин управљају светом. У свету доминира сиромаштво. Е па иранска нација ово не прихвата! Говоре да хумана метода треба да буде доминантна и сматрају да је стање ствари у супротности са њиховом егзистенцијом. А онда кажу да би они требали да преузму контролу над Ираном.

А шта значи контрола над Ираном? Па, они су покушали да спрече наш развој. И нису успели. Читава та прича око санкција, па прича о нуклеарним намерама, све је ово требало да спречи наш развој."

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари