Турска блокирала унутарнатовску процедуру о ступању Шведске и Финске у алијансу

ПРВИ РАЗГОВОР ИЗОСТАО ЗБОГ ПРОТИВЉЕЊА ЗВАНИЧНЕ АНКАРЕ

* Могуће је да је све само привремено јер Турској прете и „специфичним санкцијама“ и искључењем из НАТО. Међутим, Анкара неће лако одустатти јер тражи ра Стокхолм и Хелсинки признају Радничку партију Курдистана за терористичку организацију, враћање у програм производње ФФ-35, право на привилеговану куповину Ф-16 и "потпуну легализацију" својих С-400 купљњених од Русије

       ТУРСКЕ власти блокирале су почетак преговора у НАТО-у о уласку Финске и Шведске у алијансу – објавила је немачка новинска  агенција DPA.

       Тако је морао да буде одложен разговар о апликацијама које су поднели амбасадори Финске и Шведске за улазак њихових држава у НАТО, чиме би се означио почетак процеса пријема у организацију.

       Због става Анкаре преговори нису почели.

       Турска је – пренела је DPA - јасно ставила до знања да тренутно не може да одобри почетак процедуре.

       Могуће је да је све само „тренутно“ јер Турској прете и „специфичним санкцијама“ и искључењем из НАТО.

       Међутим, Анкара неће лако одустатти јер тражи ра Стокхолм и Хелсинки признају Радничку партију Курдистана за терористичку организацију, враћање у програм производње ФФ-35, право на привилеговану куповину Ф-16 и "потпуну легализацију" својих С-400 купљњених од Русије.

       Ово није мало јер сваки од четири захтева изискује посебне и озбиљне преговоре.

       Амбасадори Финске и Шведске при НАТО - Клаус Корхонен и Аксел Вернхоф - званично су предали генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу апликације за чланство својих земаља у НАТО-у.

       У телефонском разговору са финским председником Саулијем Нинистеом, Владимир Путин је назвао погрешним одустајање Финске од своје традиционалне политике војне неутралности.     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари