Столтенберг: Региструјемо значајну и необичну концентрацију руских снага око Украјине

ПРИЗНАО ДА МЕЂУ 30 ЧЛАНОВА АЛИЈАНСЕ НЕМА САГЛАСНОСТИ ЗА ПРИЈЕМ УКРАЈИНЕ

* „Осуђујемо употребу беспомоћних миграната од стране режима (председника Белорусије Александра) Лукашенка и забринути смо због ситуације. Пратимо је. Забринути смо и због ситуације око Украјине... Видимо напетост и на Западном Балкану. То се све дешава у исто време. НАТО све то мора будно пратити“

____________________________________________________

       НАТО региструје „значајну и необичну” концентрацију руских снага у близини украјинске границе, изјавио је Јенс Столтенберг.

       Генерални секретар НАТО је на конференцији за новинаре у Бриселу, на којој се појавио заједно  са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом, нагласио да НАТО „прати ситуацију и позива Русију да се уздржи од ескалације“.

       „Последњих недеља видели смо значајну и необичну концентрацију руских снага у близини украјинске границе. НАТО остаје на опрезу и прати ситуацију“, рекао је.

       Међутим, избегао је да одговори на питање колико су, према НАТО-у, руске трупе близу украјинске границе и да ли алијанса види ризик војног сукоба, рекавши да „не коментарише обавештајне информације“.            

       Такође је рекао да је присуство НАТО-а на истоку алијансе, укључујући Црноморски регион, није претња Русији.

       Столтенберг нагласио да се напетости на границама Украјине и ЕУ и Белорусије, као и на Западном Балкану „догађају истовремено, па алијанса мора их прати“.

       „Осуђујемо употребу беспомоћних миграната од стране режима (председника Белорусије Александра) Лукашенка и забринути смо због ситуације. Пратимо је. Забринути смо и због ситуације око Украјине... Видимо напетост и на Западном Балкану. То се све дешава у исто време. НАТО све то мора будно пратити“, рекао је он.

       Земље НАТО још нису постигле консензус о томе да ли Украјина треба да буде део организације, открио је Столтенберг.

       „Ако желите да будете чланица Алијансе, онда морате да испуните НАТО-стандарде. Ми помажемо Украјини организовањем борбе против корупције, али 30 савезника мора да се сагласи а сада немамо консензус о позивању Украјине да постане пуноправна чланица", рекао је Столтенберг.

       Напоменуо је да је НАТО оснажио односе са Украјином, али је појаснио да се на ту државу не односи пети члан Повеље те организације који предвиђа колективну одбрану.

       На самиту у Букурешту у априлу 2008. године, НАТО је усвојио политичку изјаву да ће Украјина и Грузија постати чланице Алијансе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари