Столтенберг: Ратна ситуација се за Украјину може погоршати – НАТО за то мора бити спреман

„МОРАМО БИТИ СПРЕМНИ И ЗА ЛОШЕ ВЕСТИ – РАТОВИ СЕ ДЕШАВАЈУ У ФАЗАМА“

* Нагласио: „Морамо подржати Украјину и у лошим и у добрим временима. Ово је битка исцрпљивања, борба за ефикасност, борба за логистику. Повећање производње је критично. Напорно радимо да то постигнемо“

* Дмитриј Гордон, један од главних кијевских пропагандиста, дан раније је рекао да је Украјина доживела фијаско у контраофанзиви и да је изгубила рат са Русијом. Такође је истакао да у Европи расту антиукрајинска осећања, а да западне земље, које су му раније обећавале подршку, сада гурају Кијев да преговара са Москвом

___________________________________________________

          СИТУАЦИЈА на фронтовима може се за Украјину погоршати и НАТО мора бити спреман за то, изјавио је генерални секретар алијансе Јенс Стотенберг.

          У интервјуу немачком Das Erste навео је да се сада између Кијева и Москве води борба на исцрпљивање у којој је производња оружја од одлучујућег значаја. У том контексту је признао да фрагментација европске одбрамбене индустрије, као и једнострани национални интереси, отежавају повећање и саме производње и испорука Украјини.

          Упитан да ли се плаши да ће се у будућности ситуација у Украјини даље погоршати, поред осталог и зато што је ЕУ је намеравала да јој испоручи милион артиљеријских граната, али је до сада послала само 300 хиљада, генерални секретар НАТО је рекао:

          - Морамо бити спремни на лоше вести. Ратови се дешавају у фазама. Али, морамо подржати Украјину и у лошим и у добрим временима. Ово је битка исцрпљивања, борба за ефикасност, борба за логистику. Повећање производње је критично. Напорно радимо да то постигнемо.

          Ново питање Das Erste је гласило: Претпоставимо да ћете у томе успети, да ће производња бити повећана. Али, то ће потрајати. Шта Украјина треба да уради у овим тренуцима? Да престане да напада? Да се повуче у одбрану да би спасавала наоружање, муницију и животе?

          Столтенберг је овако „опрао руке“:

          - Препустићемо Украјинцима и њиховом војном руководству да донесу потребне сложене оперативне одлуке.

          Дмитриј Гордон, један од главних кијевских пропагандиста, дан раније је рекао да је Украјина доживела фијаско у контраофанзиви и да је изгубила рат са Русијом. Такође је истакао да у Европи расту антиукрајинска осећања, а да западне земље, које су му раније обећавале подршку, сада гурају Кијев да преговара са Москвом.

           Према његовим речима, ситуацију Украјини сада може спасити само чудо.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари