Столтенберг: Нема компромиса са Русијом поводом права Украјине да уђе у НАТО

ИЗЈАВИО ДА ЧЛАНИЦЕ АЛИЈАНСЕ ПРЕМА МОСКВИ ИМАЈУ ИСТИ СТАВ: ОБУЗДАВАЊЕ И ДИЈАЛОГ

        НАМЕРА Украјине да уђе у НАТО није ствар компромиса и преговора са Русијом, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре у Бриселу са румунским премијером Николае Чукеом.

       „Сви НАТО савезници имају заједнички приступ Русији: обуздавање и спремност на дијалог... Сваки дијалог са Русијом треба да се заснива на поштовању основних принципа на којима почива европска безбедност, документима и принципима који важе деценијама. То укључује и право нација да изаберу свој пут... Никада нећемо – нагласио је Столтенберг - правити компромисе у погледу нашег права да бранимо све савезнике и права свих европских земаља, укључујући Украјину, да бирају свој пут“.

       Министарство иностраних послова РФ је пре неколико дана два руска нацрта докумената о правним гаранцијама безбедности са стране САД и земаља чланица НАТО.

       У нацрту споразума са НАТО, Русија предлаже: алијанса се обавезује да ће искључити даље ширење на исток, што се посебно односи на Украјину.

       Москва је позвала западни војни блок да одустане од свих војних активности у Украјини и другим територијама источне Европе, Закавказја и централне Азије.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари